Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Klokt budskap i ST om att skippa fjällsemestern – men tyvärr talades för döva öron

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

När nu åtskilligt många äldre 70-plussare och ett stort antal andra i bland annat riskgrupp suttit i karantän sedan i mars i fjol och som fortfarande härdar ut till dess vaccinet tar skruv - borde man rimligen agera lika solidariskt och hänsynsfullt i alla andra åldersklasser. Men icke! Se nu bara på fjällresenärerna i landet Sverige.

Att bita ihop ett tag, som Sofia Mirjamsdotter föreslår på ledarsidan i ST 26/2, finns inte på kartan hos dem som nu i stora hopar drar till fjälls. Man blundar mer eller mindre medvetet för ökad smittspridning. Inte minst hos ortsbefolkningen. Och något som i förlängningen kan belasta respektive läns sjukvård än mer.

Men allt ändå förvånande nog godkänt av överheten, som däremot ser det mycket riskabla vid kyrkbesök och förbjuder trängsel i landets normalt ganska glest besatta kyrkbänkar vid högmässorna. Åtta närvarande är då max, om vi avlider får besökarna vara 20 vid begravningen.

Vår inställning och förhållning i så kallad riskgrupp har i stort varit mycket lojal mot Folkhälsans rekommendationer. Vi har noga följt myndighetens anvisning, som tydligen kom till för att vi i den gruppen inte skulle belasta sjukvården mer än nödvändigt och uppta sjukhusplatser för den yngre befolkningen i landet. Således inte i första hand för vår egen hälsas skull.

Här ser vi nu ett kvitto på hur mycket en äldre generations solidaritet och uppoffrande agerande mot myndigheter och medmänniskor var värt.

Positiv Ångebo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel