Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Klyftorna ska minska – inget annat duger

Coronapandemin sätter en stor press på vårt samhälle. Nu när vaccinationerna har påbörjats hoppas vi alla att vi kan börja se en ljusning. Samtidigt finns en stor risk att det i pandemins spår uppstår nya samhällsproblem. Klyftor, som idag redan är för stora, riskerar att vidgas i spåren av varsel och en ökad arbetslöshet. Politiken på alla nivåer behöver nu kraftsamla för att se till att det inte händer.

Den politiska majoriteten i Sundsvalls kommun pekade efter valet 2018 ut en huvudprioritering för de kommande åren. De sociala skillnaderna i levnadsvillkor ska minska.

I Sundsvall har vi inte den situation som vi kan se i flera andra städer i Sverige och resten av Europa, men vi ser att skillnaderna är för stora. Vi ser att vilket bostadsområde du växer upp i riskerar att påverka hur det går för dig senare i livet. Vi ser att det finns för många Sundsvallsbor som i dag står utan ett arbete. Det kan vi som samhälle aldrig acceptera. Hela kommunorganisationen behöver tillsammans med näringsliv, föreningsliv och andra samhällsaktörer kraftsamla för att minska skillnaderna.

När fler har ett arbete att gå till minskar klyftorna. Vårt viktigaste verktyg för att uppnå ökad jämlikhet är därför det arbete som nu påbörjats för att nå målet om 5 000 nya jobb 2030.

Kommunen skapar inte jobb, men kan bidra med bra förutsättningar för att fler jobb skapas.

Skolan rustar barn och unga för att klara resten av deras liv. Skolresultaten behöver fortsätta förbättras i Sundsvall och skolor behöver ges mer jämlika förutsättningar för att klara av att ge barn och unga en bra utbildning.

Det har byggts mycket i Sundsvall de senaste åren, men Sundsvall behöver fortfarande fler bostäder och särskilt hyresrätter. Det är viktigt för befolkningstillväxten, jobben och jämlikheten. Fler behöver få möjlighet att få en egen bostad och vi behöver en samhällsplanering där vi blandar boendeformer och skapar hållbara bostadsområden.

Samhället behöver kliva fram och öka sin närvaro i några av kommunens prioriterade bostadsområden. Ett viktigt steg är att en del av socialtjänsten omlokaliseras med syfte att komma närmare medborgarna. Vi behöver också göra mer för att minska droganvändandet bland unga. Här behöver skolan, föreningslivet och socialtjänsten stärka sin samverkan.

Jobben, skolresultaten, fortsatt bostadsbyggande och insatser för ökad trygghet. Det är viktiga prioriteringar för att minska klyftorna. Den politiska majoriteten kommer fortsätta prioritera det arbetet de kommande åren. Det här är ett långsiktigt arbete. Precis som när det gäller pandemin handlar det om att hålla i och hålla ut. Släpper vi fokus riskerar vi sammanhållningen och tryggheten.

Niklas Säwén (S), vice ordförande kommunstyrelsen, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel