Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Klyv inte Bydalen, Haga och Granloholm med en Europaväg – ett svek mot Sundsvall

 
Bygget av nya E14
Visa alla artiklar

Romarrikets förmåga att våga tänka långsiktigt blev en av tidens stora framgångsfaktorer. Jag undrar ofta vart denna kunskap tog vägen, vad gäller nuvarande samhällsbyggnad och stadsplanering.

Just nu planeras en ny översiktsplan som kommer förändra stora delar av Sundsvall och direkt påverka uppemot 12 000 invånare.

Kommunen planerar för att genom bostadsområdena Bydalen, Haga och Granloholm, där 15 000 medborgare bor, anlägga en Europaväg med uppemot 15 000 passager per dygn.

Så sent som 2014 byggdes bostadsområden utmed detta stråk utan att man fick vetskap om de framtida planerna.

Detta liknar inget romarrike direkt.

Tjänstemännens och politikers val av inriktningar går helt mot tankar som fanns för tio år sedan då Granloholm var ett område för fortsatt bostadsexploatering. Som underlag ligger troligen några kurser, föreläsningar och en allt för likriktad idé om hur vägar skall planeras. Detta leder endast till tokigheter som får stora konsekvenser.

Som exempel på tokigheter kan tas tjänstemännens nästintill fanatiska tanke och ovilja på att inga nya vägar skall anläggas. Lösningen skall vara befintliga vägdragningar.

Dessa tokigheter lösryckta och när de endast analyseras begränsat och inte tas in i ett större sammanhang (snuttifiering) är det sämsta tänkbara för en god stadsplanering och får stora konsekvenser för medborgarna, vilket man inte heller vill lyssna på. Man utelämnar helt i beräkningar av till exempel kombiterminal, framtida ny Alnöbro och Birsta köpcentrum.

Det är ett svek mot Bydalen, Haga och Granloholm, att som ansvarig tjänsteman och politiker klyva dessa områden med en Europaväg när det finns andra mycket lämpligare lösningar för helheten.

Det är också ett stort svek mot staden Sundsvall som förstörs och begränsas i framtida stadsutveckling.

Lars, Granloholm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel