Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Knappast möjligt att allt ska bli som innan coronakrisen – vad är det nya "normala"?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I denna märkvärdiga tid finns det mycket att fundera över. Den fråga som finns på allas läppar är naturligtvis hur länge detta stillestånd ska råda? Vilka konsekvenser ska det dessutom tillåtas få ha? För hälsan? För ekonomin – den stora och den lilla? För mig? När kommer det att bli som vanligt igen? Eller åtminstone nästan normalt?

Nu har allt fler, alltmer otåligt, börjat skruva på sig och försökt utropa "Faran är över – tillbaka till som vi hade det”. Tillbaka till det normala!

Det är en otålighet som alla förstår men otäckt nog finns det mycket som tyder på att den här situationen kan komma att fortsätta under mycket längre tid än vad vi kunnat föreställa oss.

På ett lite overkligt sätt är känslan att vi befinner oss på tröskeln till det stora okända – där ingen kan vara säker på att hitta sin fasta punkt. Eller sin normalitet.

Och normaliteten är ju vad vi alla eftersträvar? Eller hur? Frågan är bara vilken normalitet?

Är det givet att vi menar samma sak nu – som då – eller alldeles nyss?

1. Är det till exempel givet att vi måste underhålla vårt enorma beroende av flyget med sina bränsleslukande motorer?

Alla kan se skillnaden när plötsligt ett stort antal jetplan tvingats stå på marken i stället för att optimera luftrummet som Egyptens gräshoppssvärmar!

2. Under mars månad minskade antalet dödsfall i trafiken markant. Kan minskad stress under pandemins inverkan möjligen ha något samband?

Är det en ny normalitet som vore önskvärd?

3. Är masskonsumtionen av varor livets djupaste mening? Måste den vara normaliteten vi tvingas leva under? Är det en naturlag att varukonsumtionen ständigt måste öka?

4. Borde vi inte inkludera frågan om beredskap och beredskapslager i en ny normalitet? Som försäkring mot partipolitiken och den blinda tron på "marknadens inneboende förnuft"?

Så att till exempel utförsäljning av vår medicinska beredskap inte kan ske för att uppfylla ett vallöfte eller en kortsiktig vinst.

5. Borde inte synen på det privata näringslivet kontra staten nyanseras. Staten är inte per definition den ondskefulla utkrävaren av skatt och näringslivet den goda möjliggöraren av människors drömmar?

Näringslivet är ofta mottagare av stöd i miljardklassen när hela verksamheter seglat i kvav i självförvållade fastighetsbubblor eller bankkriser. Polarisering på den nivån är en typ av fördummande samtal som borde bannlysas ur den politiska debatten och inte betraktas som normalitet. Vilket tyvärr är fallet!

Jag tycker att det verkligen vore lämpligt om vi använde en del av vår gemensamma tid i coronakrisen till en fördjupad och existentiell diskussion om vad som är meningen med det här. För samhällsbygget. Det kommer knappast att vara möjligt att tro att vi bara kan hoppa ner i samma hjulspår som förr och förvänta oss att det bara är att koppla på autopiloten och sedan är allt som förut. Eller tror någon det?

Tomas Melander, regissör och tidigare teaterchef

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel