Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Köksansvarig Vallens miljöskola: Vi är en av Sveriges bästa skolrestauranger – kommer vi att tvingas sluta laga egen mat nu?

Jag läser om Sundsvalls kommun och skoldirektör Urban Åströms besparingskrav och indragningar av elevantal på Vallens miljöskola. 20 miljoner ska sparas på skolmaten som de anser är för dyr.

Kan alla dessa miljoner sparas på att barn och utbildning slås ihop med Sundsvalls mat och måltider? Eller kommer vi att få sluta laga egen mat?

Vi på Vallens skola tillhör barn och utbildning och är alltså anställda av skolans rektor. Vi är självgående och tar inte tid från vår rektor. Vi har ett nära samarbete som funkar alldeles utmärkt.

Den här förändringen skulle för oss innebära att vi ska arbeta på skolan, men vara anställda av någon annan. Det skulle inte bli samma gemenskap och heller inte samma frihet att göra allt det som vi på skolan är kända för. Växthus, odlingar, studiebesök hos våra lokala leverantörer, med mera.

Det har pågått utredningar om skolmaten i flera år. Vad kostar inte dessa utredningar? En av de senaste som gjordes visade att det är mer ekonomiskt att laga egen mat i skolköken, men det kändes som den tystades ner. Det kanske inte var det svar man ville ha?

Jag kan bara utifrån egna erfarenheter säga att laga mat på plats är definitivt billigare – även bättre! Och vad är det för skolor i jämförbara kommuner vi jämförs med?

Kommunen vet inte heller vad det är man ska spara in på utan har bara fått ett uppdrag från nämnden.

Vi på Vallens miljöskola i Kovland är en av de bästa skolrestaurangerna i Sverige. Något vi också prisats för. Vi har lagt ner ett enormt arbete för att komma dit där vi är i dag. Vi kan bland annat handla våra råvaror från orten. Vi har elever i köket varje vecka för att sprida våra kunskaper om mat och hållbarhet. På matråden får eleverna en chans att vara delaktig.

Nu har fler skolor i kommunen Krav-anslutit sig och vill vara med och tävla i White Guide Junior. Men är det verkligen någon idé när vi inte får de rätta verktygen för att lyckas? Vad hände med alla visioner kommunen hade? Alla mål med mer ekologisk mat och hållbarhet?

Tanken på att allt detta nu kan raseras gör mig både ledsen och uppgiven.

Det har varit många tvära kast. För något år sedan hade man planer på att bygga ut Vallens skola som då även skulle rymma förskolorna eftersom deras lokaler var uttjänta. Är de inte det längre? Nu ska elevantalet minskas och en del elever får inte plats här på skolan utan ska forslas till andra skolor beroende på var man bor. Vad kostar inte skolskjutsar? 

Det har iordningställts byggklara tomter här i Kovland och kommunen är förvånad över det lilla intresse som finns. Ja, inte tycker jag det är så svårt att lista ut att det kan bero på oron för barnomsorgen.

Finns det verkligen inget helhetstänk i Sundsvalls kommun?

Gunilla Morelius Vesterlund, köksansvarig på Vallens miljöskola

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel