Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunal: För att klara välfärden behöver vi få anständiga arbetsvillkor

Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i, med en äldreomsorg präglad av yrkesskicklig välfärdsarbetare som finns där för att ge våra äldre det stöd de behöver.

Men äldreomsorgen präglas också av ett växande gap mellan ambition och kapacitet. Kommunals stora medlemsundersökning från 2017 visar att 70 procent av personalen inom äldreomsorgen uppger att bemanningen är otillräcklig minst någon dag per vecka. En majoritet av samma grupp menar att problemet i princip är konstant. 42 procent anser att bemanningen är så låg att den utgör en risk för de äldre minst någon dag per vecka.

Låt proffsen vara proffs. Öka välfärdsarbetarnas handlingsutrymme genom ökad tillit till det kunnande och den erfarenhet de har. Tillsammans med omsorgstagarnas behov, ska detta vara grunden för hur arbetet planeras. Se över antalet anställda per chef samt ge chefer tillräckligt med resurser och rätt förutsättningar för att leda arbetet. Detta ökar välfärdsarbetarnas möjlighet att få stöd av chef och ger en trygg, kvalitetssäkrad välfärd.

I en enkätundersökning från Novus som presenterades vid ett seminarium ordnat av Kommunal och Vårdförbundet i Almedalen i Visby 3/7 2018, påvisades följande:

Bara var tredje anställd i vården och omsorgen anser att bemanningen är tillräcklig för att kunna göra ett bra jobb.

Nära varannan anställd i vård och omsorg skulle inte rekommendera yrket till en kamrat på väg in på arbetsmarknaden, att jämföra med 25 procent inom bygg och anläggning, och närmare 80 procent av de anställda anser inte att arbetsköparen bidrar till att höja statusen i yrket.

Närmare fyra av tio anställda har ångrat sitt yrkesval på grund av villkoren i jobbet. Löneläget och underbemanning är de vanligaste skälen.

Samtidigt är de framtida rekryteringsbehoven inom sektorn enorma. Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknar med ett rekryteringsbehov på 508 000 välfärdsarbetare de närmaste tio åren.

För att klara välfärden behöver vi få anständiga arbetsvillkor. Det är en framtidsfråga för svensk välfärd. Det krav som ställs på välfärden och dess arbetare måste vara i samklang med resurserna. Stressrelaterad problematik är den största orsaken till sjukfrånvaro. De som värst drabbas av stressen hör till välfärdens så kallade kontaktyrken, som till stor del finns inom kommunernas verksamhet - i skola, förskola, vård och omsorg. Kommunals medlemmar, välfärdsarbetarna.

Stressen i välfärden drabbar alla i välfärdssamhället, försämrar välfärdens kvalité och försvagar samhällsekonomin.

Avslutningsvis, så bör inte bemanningen och därmed kvaliteten i välfärden variera med konjunkturer och privata vinster. En stark välfärd är inte bara bra för de som nyttjar den utan för samhället i stort. Den är ett fundament för både jämställdhet och jämlikhet men också för tillväxt och sysselsättning. Värdesätt välfärden! Den är en trygghet, för alla.

Sara Sjödin, avdelningsordförande Kommunal Mellersta Norrland

Rickard Altin, undersköterska, Kommunal sektion Sundsvall vård och omsorg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel