Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunal: Tillgång till skyddsutrustning oroar vård- och omsorgspersonal – tvinga oss inte att lägga skyddsstopp

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Personalen i äldreomsorgen och hälso- och sjukvården känner sig extremt utsatta och är oroliga över tillgången till skyddsutrustning. Det visar en enkätundersökning som Kommunal genomfört bland skyddsombud, huvudskyddsombud, regionala skyddsombud och arbetsplatsombud inom vård och omsorg.

Kommunals skyddsombud rapporterar från verksamheterna runt om i hela landet att bägaren håller på att rinna över. På många håll kommer situationen att brista, på andra har den redan det. Samtidigt har utbrottet av covid-19 precis börjat. Vi vet att det kommer att pågå länge – detta är ett maratonlopp och personalen inom vård och omsorg är fortfarande på startsträckan.

Ingen kan kräva att undersköterskor, vårdbiträden, lokalvårdare, med flera, ska kunna föra denna allvarliga kamp i flera månader framöver om deras hälsa åsidosätts.

Tvinga oss inte att lägga skyddstopp!

Kommunals skyddsombud vill i detta läge inte lägga skyddsstopp. Men vi kan aldrig acceptera att arbetsgivarna är nonchalanta i relation till medlemmarna i Kommunals hälsa.

Medlemmarna i Kommunal är proffs på att stoppa smittspridning. Äldreomsorgens verksamhet är en förutsättning för att vi ska klara Folkhälsomyndighetens mål, lyckas minska smittspridningen och ge sjukvården möjlighet att fungera. Se nu till att ge proffsen förutsättningar att göra det – på ett säkert sätt för både dem själva och deras brukare. Och gör det nu.

Sara Sjödin, avdelningsordförande Kommunal Mellersta Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel