Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunala skolor har mycket att lära av privata

Kommunal eller privat skola? Debatten var het för ett tag sedan kring frågan om allas tillgång till privata alternativ framför kommunal skola.

Krav att tvinga barn till vissa skolor förekom med argument som orättvist, segregation, etcetera. När man betänker hur debatten löd så problematiserades de goda exemplen på skolor där man visat goda studieresultat.

Alla lärare går samma utbildning, det är samma krav och regler som styr när det gäller elevers kunskapsinhämtning, studieresultat, etcetera. Så egentligen så borde samma förutsättningar finnas för de kommunala skolorna att ge sina elever möjlighet att nå goda studieresultat.

Varför är verkligheten annorlunda? Är det privatskolornas fel? Nej, min uppfattning ligger nog snarare i den kultur som verkar råda i den kommunala skolan. Istället för att möta elever utifrån deras individuella förutsättningar ska alla ses som en homogen grupp avseende kunskapsnivå. Om eleven gud förbjude kommit längre än någon annan får hen snällt vänta. Där försvann den elevens motivation.

Om en elev upplever att det inte finns arbetsro i klassrummet, då flyttar vi på den som är motiverad att lära sig. Inte den som stör för de andra.

Efter att ha följt två barn i kommunal/privat skola tycker jag mig ha rätten att påstå att den kommunala skolan har mycket att lära och göra om man vill börja tävla om elevunderlag och bra resultat i europeiska mätningar.

Det svenska kommunala skolsystemet och dess märkliga kultur hör inte hemma på 2000-talet. Den hade inte ett berättigande på 1900-talet heller.

Anna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel