Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunalrådet: Politiken har anpassats efter städernas behov – så här kan Ånge bli en framtidskommun

Ånge ligger mitt i Sverige. Trots detta är det långt till huvudstaden – kulturellt, medialt, politiskt och näringslivsmässigt. Ni vet, skillnaden på stad och land.

Ånge skapades på 1800-talet då Sverige investerade i järnväg. Malmen, skogen och människorna behövde transporter och Ånge blev en järnvägsknut för all trafik.

År 1955 var vi 19 000 invånare. Idag drygt 9 300. Största orsaken är jobb tappade på grund av skogsnäringens mekanisering samt företagens och statens rationaliseringar. Senast Norra Skogs nedläggning av sågen i Östavall, där drygt hundra friställs – motsvarande 10 000 jobb i Stockholm. Arbetsförmedlingen har stängt, liksom tidigare hela/delar av SJ, Posten, Kriminalvården, Försäkringskassan, Skogsstyrelsen, Lantmäteriet och Migrationsverket.

Statens aktörer har, var och en för sig, lämnat Ånge. Någon baktanke har sannolikt inte funnits, men inte heller någon plan framåt. Politiken har istället allt mer anpassats efter städernas behov, i brist på en idé om hela landets överlevnad.

Vi kan inte protestera oss fram till nya lösningar utan måste ta saken i egna händer – vilket görs. Men utan hjälp når vi inte ända fram.

Här är några exempel:

Det finns gott om framgångsrika företag och entreprenörer som tänker nytt. De behöver riskkapital/lånemöjligheter trots att de är utanför en storstadsregion.

Järnvägsknuten Ånge har en tydlig fördel med ett centralt läge i transportsystemet. Spårområdet har redan en omfattande verksamhet och planer för utveckling. Investeringar behövs.

Öppna fängelset i Viskan. Ett enkelt sätt att bidra till den trångbodda kriminalvården och skapa jobb.

Vindkraften växer kraftigt. Den stora utbyggnaden ger dock en liten lokal jobbeffekt. Utbyggnaden är ett fönster för utveckling. Vi bör alla hjälpas åt för att elintensiv verksamhet hamnar nära produktionen av el (exempelvis Northvolt Skellefteå, Facebook Luleå och Microsoft Gävle).

Sträckan Ånge–Sundsvall/Östersund är tio mil åt vardera håll. Banan behöver rätas ut och hastigheten öka, för att bibehålla den arbetsmarknadsförstoring som pågår.

Bredband på landsbygden är olönsamt ur marknadens perspektiv. Statligt stöd behövs för att fiber ska kunna dras ända ut. Viktigt för både invånare och företag.

Reseavdragen bör förändras för att gynna oss som bor utspritt och där kollektivtrafiken inte löser behoven. Avdrag ska gynna resor för oss som inte har andra alternativ.

Arbetsförmedlingen bör öppna sitt kontor eller ge kommunen möjlighet och resurser att hantera uppdraget på plats.

Detta är några förslag på hur just vår kommun kan utvecklas.

Vi har ett lokalt driv, ett genuint kommunalt intresse och behöver stöd från staten för att utvecklingen ska ta fart. Jag ser en allt starkare vilja att hela Sverige ska leva, inte bara från oss på landsbygden, utan också hos våra vänner i Stockholm. Fortsätt i den riktningen, så kan vi tillsammans förbättra levnadsvillkoren för alla.

Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel