Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunen på väg att skapa ett "rullatorcity" för folk med pengar – var ska fattigpensionärerna bo?

En nybyggnation till låga kostnader är vad som har efterfrågat i flera år och då i första hand hyresbostäder. Därför känns det rätt hopplöst att höra att när det tas steg i rätt riktning för att uppnå låga produktionskostnader är inriktningen byggande av bostadsrätter och inte hyresrätter. Bo Klok vill nu bygga ett antal bostadsrätter i Kvissleby på den snart sista möjliga byggnadsbara mark i omedelbar närhet till Kvissleby centrum.

Sundsvalls kommun bör vara medveten om att man håller på att skapa ett "rullatorcity" för folk med pengar. Med övervägande bostadsrätter i området med relativt höga priser så banar man väg för de äldre som sålt sina fastigheter, som de ägt under många år med en gynnsam prisutveckling, och som nu har pengar på fickan.

Jag förstår att de vill bo där all service finns i den omedelbara närheten, den service man behöver i deras ålder. Men det finns även en växande mängd fattigpensionärer i vårt land. Var ska de bo? Gynnar det kommunen att släppa alla attraktiva områden som ligger service nära till byggande av bostadsrätter? Var ska alla bo som inte har råd att konkurrera på bostadsmarknaden?

Är tanken om social trygghet för alla bara prat?

Om nu Bo Klok kan bygga till låga produktionskostnader jämfört med övriga marknaden så varför utnyttjar då inte kommunen detta och låter dem bygga hyresrätter åt kommunen på platsen? Vill man ha en bostadsmarknad för alla i vårt samhälle – eller är tanken om social trygghet för alla bara prat?

Är det likadant med snacket om att "släppa på strandskyddet" runt våra kuster då vi blir allt fler som behöver området till rekreation, för att sedan låta olika byggherrar bygga bostäder/fritidshus där. De som är i störst behov av rekreationen har inte råd med detta, utan får stå utanför staketet och titta in. När tänker kommunen avsätta något av de attraktiva områden som finns kvar till allmänhetens nytta?

Om tanken någonsin funnits så måste något göras innan allt sålts ut till högstbjudande – nu är det bråttom! Ni politiker ber om våra röster vid valen, men handen på hjärtat, lyssnar ni på era väljare? Vi med tunn plånbok har fortfarande vår rösträtt och vi är rätt många och blir fler med tiden.

Lika behandling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel