Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunens coronainformation är bristfällig – och fem månader försenad

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sundsvalls kommun och avgående kommundirektör Åsa Bellander är avsändare för kommuninformation om hur vi som är 70 år och äldre kan leva när det är sommar och risk för pandemi.

Det är ett bra initiativ att kommunen nu tar tillfället i akt att informera om något. Men innehållet och budskapet är väldigt grunt, tunt och kommer cirka fem månader för sent.

Huvudbudskapet och tipset i den fyrsidigt tryckta informationen känns som att i en av de svåraste tiderna kan Sundsvalls kommun erbjuda oss äldre utlåning av fem filmer i månaden. En kommun i Sundsvalls storlek måste kunna hosta fram en mer handlingskraftig handledning och bättre beredskap snabbare, som innehåller fler och bättre initiativ.

Det finns gott om goda exempel på hur det faktiskt arbetas i andra städer i och utanför Europa. Varför lär sig inte Sundsvalls kommun?

Det vore bra om politikerna, staber och medarbetare kan lära något från dem eller andra kommuner i Sverige som lyckats att hålla nere oro och sjukdomsfall bland medborgarna.

Tilliten och solidariteten i samhället försämras när oron, sjukdomsfallen och dödligheten bland kommunens innevånare ökar i en virussjukdom som med rätt metoder och en mer logisk strategi skyddar medborgarna. Det gör inte kommunen eller region Västernorrland när de efter fem månaders betänketid vill informera oss medborgare med strunt.

Hasse Nilsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel