Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kommunledningen har misskött ärendet kring Näringslivsbolaget

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Avslöjandena runt kommunens hantering av de tre cheferna på Näringslivsbolaget fortsätter att förvåna.

Det är svårt att förstå hur det är möjligt att Sundsvalls kommuns topptjänstemän så fatalt fallerar i att hantera en allmän visselblåsarrutin. Men än värre är det att begripa hur våra högst betalda tjänstemän och förtroendevalda försöker rättfärdiga sitt eget oprofessionella agerande genom att förstora de brister som utredningen visade och medvetet undanhålla utredningens skarpa kritik mot kommunens egen hantering av processen.

Konsultutredningen visar ju nämligen att det inte finns några anmärkningar gentemot de tre cheferna på Näringslivsbolaget. Visserligen finns vissa brister i tydligt ledarskap, struktur och arbetssätt. Men om man stoppar in den här typen av utredningsresurser med samma uppdrag i vilket företag som helst, kommer de med all sannolikhet att hitta någon form av brister i det avseendet. Organisationer är sällan perfekta i alla avseenden.

Utredningen säger däremot att det är de tre cheferna på Näringslivsbolaget som med all sannolikhet utsatts för kränkande särbehandling av kommunen. Utredningen menar också att citat ”Chefernas brister står inte i proportion till den hantering som de fått utstå i sin organisation. Cheferna har tillvitats misstankar som det saknas grund för i de faktiska anklagelserna”.

Trots detta går kommundirektören och kommunalrådet ut och försvarar insatsen. Kommundirektören säger till och med att det inte finns någon ånger över att kommunen genomförde processen eftersom utredningen visat många allvarliga brister på Näringslivsbolaget. Utredarnas kritik av hur kommunens visselblåsarfunktion fungerar, avfärdar dock kommundirektören. I det enskilda fallet verkar kommundirektören anse att utredarna inte vet vad de pratar om.

Avstängningen av Näringslivsbolagets chefer och den externa utredning som sattes igång efter visselblåsningarna, motsvarar en indikation om att ytterst allvarliga brott begåtts. Men det verkar som det enda brott som begåtts är biträdande kommundirektörens otillåtna upphandling av konsultbolaget som gjorde utredningen. Undrar just om denne tjänsteman blev avstängd under den granskningen?

Kommunledningen har i allra högsta grad misskött det här ärendet och förtroendet för kommundirektören och kommunalrådet är allvarligt sargat.

Engagerad kommuninvånare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel