Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kompetensföretagen: Vi är inte problemet inom vården – vi är en del av lösningen

Kent Eriksson vill i sin insändare "Bemanningsbolagen suger ut pengar från välfärden” förbjuda vårdbemanning eller införa ett lönetak för vårdpersonal. Resonemanget är mer ideologiskt än logiskt.

Det är inte konsulterna eller kostnaderna för dem som är problemet i vården. De ökade kostnaderna beror på kompetensbristen i vården, men också på regionernas bristande organisation och ledning.

Ett exempel på detta kan vi se i Region Västernorrland där den ökade efterfrågan i kombination med bristande tillgång driver upp priserna. Dessutom saknar flera regioner ramavtal som reglerar priset. När regionerna gör dyra direktupphandlingar skapas konkurrens om personalen och det driver upp priserna. Flera av de regioner som har agerat på det sättet har bötfällts av Konkurrensverket.

Eftersom regionerna inte uppfattas som attraktiva arbetsgivare har de svårt att behålla och locka till sig nya medarbetare. Dagens medarbetare vill ha flexibla arbetsformer och attraktiva, moderna villkor. Det kan inte regionerna erbjuda.

I vår medarbetarundersökning är det vanligaste svaret på varför man arbetar som konsult är att "jag kan välja tid och arbetsplats" följt av "jag vill ibland ha ledigt i längre perioder", på tredje plats kommer "jag vill ha högre lön eller andra förmåner”.

Idag lämnar många vårdyrket och de som jobbar som konsulter gör det eftersom det ofta är enda sättet de kan stanna i yrket. Att förbjuda vårdbemanning eller sätta lönetak kommer inte få dem att återvända till sina tidigare arbetsgivare.

Enligt Kent Eriksson är branschen skrupelfri och skor sig på välfärden. Men marginalerna är små och ramavtalen säkerställer att det inte tas ut några övervinster. Vården ska självklart inte vara ”beroende” av hyrpersonal. Men för en fungerande vård krävs flera åtgärder, långsiktig planering av kompetensförsörjning, smartare schemaläggning och större lyhördhet mot medarbetarna, dessa är kompetensbranschens expertområden.

Vi är inte problemet. Vi är en del av lösningen.

Patrik Eidfelt, tf förbundsdirektör Kompetensföretagen

Eva Domanders, styrelseordförande Kompetensföretagen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel