Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Konstigt att politiska företrädare distanserar sig från beslut som deras partier ställde sig bakom

Replik på Liza-Maria Norlins (KD) och Viktoria Janssons (M) insändare "Socialdemokraterna borde sopa framför egen dörr istället för att skylla på M- och KD-budgeten".

Ledande företrädare för ett politiskt parti måste kunna ta ansvar för att partiet bidragit till ett visst beslut, även om man själv inte var med på mötet. Därför är det väldigt konstigt när både Anders Eriksson och nu senast Liza-Maria Norlin och Viktoria Jansson försöker distansera sig från ett beslut i kultur- och fritidsnämnden, som båda deras partier ställde sig bakom.

Med det sagt är 400 000 kronor för en terrängcykelbana självklart mycket pengar, men inte att jämföra med de ekonomiska utmaningar som både kommunen som helhet och socialnämnden har. Inom socialnämnden har vi redan fattat en del, och vi kommer behöva fatta flera, tuffa beslut. Där hoppas jag på en fortsatt god dialog med oppositionen.

Att M/KD-budgeten kan tillskrivas ansvaret för socialnämndens underskott har jag aldrig påstått. Däremot kan jag konstatera att de 20 miljoner kronor för stärkt bemanning inom äldreomsorgen som den socialdemokratiskt ledda regeringen delat ut i riktade statsbidrag till Sundsvall de senaste åren hade varit välkomna i socialnämnden även 2019. Det statsbidraget avskaffade nu M, KD och SD. I övergångsregeringens budget fanns statsbidraget kvar och Socialdemokraterna har gått till val på att stärka välfärden med 20 miljarder kronor under hela mandatperioden. En socialdemokratisk budget hade prioriterat välfärden.

Niklas Säwén (S), ordförande socialnämnden Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel