Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Koppar duger inte för att kapsla in använt kärnbränsle

Koppar är inte ett tillräckligt bra material för att kapsla in använt kärnbränsle. Det menar flera oberoende forskare, som varnar svenska myndigheter för att använda det som material för att innesluta det använda svenska kärnbränslet.

Sedan 1970-talet, det vill säga i 50 år, har SKB (Svensk kärnbränslehantering, som ägs av de svenska kärnkraftsföretagen) arbetat för att på ett säkert sätt ta hand om det avfall som de svenska kärnkraftverken producerat och producerar. Avfallet ska som bekant förvaras säkert i minst hundratusen år.

Den teknik som SKB valt bygger bland annat på att bränslestavarna kapslas in i koppar. En viktig del i arbetet har varit att testa vilken motståndskraft dessa kopparkapslar har mot korrosion det vill säga, att inte kapslarna fräts sönder.

Det så kallade LOT-experimentet (Long Term Test of Buffer Material) har pågått i cirka 20 år. För en tid sedan tog SKB upp två försökspaket, som varit uppvärmda cirka 500 meter ner i berget i Äspölaboratoriet i Oskarshamn. I ett av försökspaketen konstaterades oväntat mycket korrosion på kopparn.

Vi anser att SKB inte på ett otvetydigt sätt har kunnat visa att koppar är ett tillräckligt bra material för att kapsla in det använda kärnbränslet. Vi menar därför att regeringen av den anledningen med nuvarande underlag inte kan godkänna slutförvaret av använt kärnbränsle i Forsmark utan att den långsiktiga säkerheten äventyras för flera länder i hela Östersjöregionen.

Vi anser också att oberoende experter måste få vara delaktiga i processen och få analysera SKB:s fortsatta forskningsarbete när det gäller kopparkorrosion.

Vi kräver därför att regeringen avslår SKB:s ansökan om slutförvar i Forsmark för använt kärnbränsle.

Folkkampanjen mot kärnkraft – kärnvapen, Sundsvall

Lena Dahlin, Runa Forsman, Berth Henriksson, Linnéa Henriksson, Ulrika Hådén, Hjördis Johansson, Måna Wibron, Stefan Aronson, Ulf Gustafsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel