Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Korruptionens existens måste erkännas för att kunna bekämpas

Annons

Korruption är enligt Världsbankens arbetsdefinition missbruk av offentlig makt för privat vinning. Alltså ett slags politisk brottslighet.

Världsbanken skiljer mellan administrativ korruption och korruption som syftar till kontroll över staten. Korruption är helt enkelt något som förstör – att genom makt sko sig själv eller andra.

Sverige är det mest korrupta landet i Skandinavien, enligt organisationen Transparency Internationals bedömning. I deras årliga ranking sjunker Sverige. Sverige ligger kanske bra till internationellt, fast mätningen är en gradering av hur olika källor uppfattar förekomsten av korruption. Inte av den faktiska förekomsten av korruption.

Begreppet korruption används knappast alls i media, trots att det många gånger hade varit befogat. Korruptionens existens behöver erkännas för att kunna motarbetas.

Nya Karolinska är kanske en av de största korruptionsskandalerna i modern svensk historia, som beskrivs utmärkt i boken Konsulterna. Enligt en artikel i Dagens Juridik är korruptionen i Sverige större än den allmänna uppfattningen. Korruptionen finns nära oss. Där det finns människor finns det korruption och den behöver erkännas för att kunna bekämpas.

Pyramidspelet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons