Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kortsynt agerande i regionfullmäktige, Sjukvårdspartiet

I dag, 25 september, kommer regionfullmäktige fatta beslut om att välja nämndemän till förvaltningsrätt, kammarrätt och hovrätt. Det gör man vart fjärde år. Detta uppdrag har traditionellt sett väldigt lite om ens något med partipolitik att göra. Nämndemän ska vara behöriga och lämpliga, det vill säga ha rätt att vara nämndemän enligt lag och i övrigt visa gott omdöme.

Denna gång har Sjukvårdspartiet i Västernorrland valt att göra nämndemannavalet till just partipolitik. De har glatt släppt in två avhoppade Sverigedemokrater i sin partigrupp i regionen. Med hjälp av dessa två röster hade Sjukvårdspartiet planerat att få fler av sina egna nämndemän, och minska antalet nämndemän som utses genom röster från Sverigedemokraterna.

För att lyckas med detta tänker Sjukvårdspartiet kräva att valet ska göras proportionellt, ett sätt att välja på som innebär stora påfrestningar på fullmäktige i både tid och kostnader. Vanligtvis när det finns olika förslag röstar fullmäktige genom muntliga svar eller genom enkla knapptryckningar på en läsplatta. Men på grund av Sjukvårdspartiet kommer alla 77 ledamöter i fullmäktige ägna tid åt att genomföra val med valsedel, en process som beräknas ta tre extra timmars mötestid.

Därför undrar vi:

■ När Region Västernorrlands andra förtroendevalda ägnar sig åt att diskutera hur regionen kan fortsätta att utvecklas och förbättras, varför prioriterar Sjukvårdspartiet att ägna tid och resurser på att partipolitisera valet av nämndemän till domstolarna?

■ Varför välkomnar Sjukvårdspartiet så lätt dessa Sverigedemokratiska ledamöter som för bara ett fullmäktige sedan stod för en helt annan ideologi och människosyn? Är det vad Sjukvårdspartiets väljare förväntar sig?

Vi från majoriteten kommer ägna vår tid åt att diskutera fortsatt utveckling av vården, hur man kan jobba med att sänka kostnaderna för specialistsjukvården och hur vi skapar förutsättningar för en fortsatt stark regional utveckling för regionens viktiga företag. Så prioriterar vi.

Birgith Johansson, gruppledare (S) regionfullmäktige Västernorrland

Sarah Karlsson, gruppledare (L) regionfullmäktige Västernorrland

Linda Strandfjäll, gruppledare (M) regionfullmäktige Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel