Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kraftig ökning av trafik genom bostadsområden i Njurunda och Nolby – farthinder behövs

Efter det att E4-sträckan mellan Myre och Skönsberg gjordes om har trafiken till och från påfarterna medfört en kraftig ökning av trafik genom bostadsområden i Njurunda och Nolby. Kommunen bytte alla skyltar från 50 till 30, samtidigt som man asfalterade om ”genvägarna”.

Det man missade var att införa farthinder eller liknande som sänker hastigheten till lagliga 30 kilometer i timmen.

Kommunen säger att ansvaret ligger hos polisen, och farthinder hjälper inte mot de som kör mellan 50 och 100 genom områdena. Ett väl utformat farthinder gör såklart att bilen tar skada om du kör på tok för fort. Men kommunen stoppar huvudet i sanden.

Man kan ansöka om att sätta upp egna hastighetshinder, men man får ej sätta fast dem i vägbanan. De flyttas och stjäls varje sommar.

Både kommunen och polisen verkar tycka att det är ok med läget som det är. Då många barn rör sig i båda områdena är det bara en tidsfråga innan något händer. Måste en olycka ske innan bilister, kommun och myndigheter vaknar?

Och till er som tycker att det är okej att framföra fordon över gällande 30, förvänta er ingen respekt från oss som bor i områdena. Den dagen ni visar respekt för gällande hastighet kommer vi respektera er.

Vi med barn som tröttnat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel