Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kraftiga åtstramningar på kärnverksamhet i Sundsvall – men vissa får kvittera ut miljoner

Nu rapporteras om kraftiga åtstramningar inom Sundsvalls kommun, som kommer att gå med miljonunderskott för andra året i rad. Kommunstyrelsen har kommunicerat att strikt restriktivitet ska gälla för alla inköp, konferenser och kurser. Varje nämnd ska också ta fram en plan på vilka saker man kan avstå från under 2019.

Det är alltså total kris och alla anställda inom kommunen ska förstå detta.

Men som vanligt i Sundsvalls kommun gäller de kraftiga åtstramningarna bara kärnverksamheten – skola, vård och omsorg. Redan innan dessa kraftiga åtstramningar skulle socialnämnden spara över 140 miljoner på äldreomsorg, omsorg om funktionshindrade, med mera.

Samtidigt som socialnämnden ska spara och gneta betalar kommunens helägda koncernmoderbolag, Stadsbacken AB, glatt ut tolv miljoner skattekronor till det kommunala bolaget Sundsvall Logistikpark AB för att det bolaget "bedömer att de under maj månad behöver ett kapitaltillskott med tolv miljoner kronor för att finansiera driften under sommaren".

Ursäkta min franska, men vad fanken ska de med tolv miljoner till under sommaren? Det framgår inte alls av det magra underlaget till beslutet. En och en halv helt intetsägande sida.

För vissa inom kommunkoncernen, alltså de som inte håller på med äldreomsorg eller skola, är det tydligen bara att kvittera ut våra skattepengar.

Kom ihåg att stängningen av servicehuset Allégården ska spara 8,5 miljoner kronor per år. Den summa som ett kommunalt bolag tänker göra av med av våra skattepengar under sommaren 2019 motsvarar alltså 1,5 år med ett bevarat servicehuset Allégården.

Så här prioriterar den politiska majoriteten, S+V+C, med våra skattepengar. För att spara pengar tvingar man demenssjuka 90-plussare att flytta från sitt trygga äldreboende, men i andra änden öser man miljoner över ett helt överflödigt kommunalt bolag, som inte ens behöver förklara vad de ska ha pengarna till.

Jo, jag är ursinnig. Det borde alla skattebetalare i vår kommun vara.

Else Ammor, Sundsvallspartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel