Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kraftledningen genom östra Granloholm måste grävas ned

Vi, Socialdemokraterna i Granloholm, fortsätter att hävda vårt krav att Eon gräver ned sin 130 kV-ledning genom östra Granloholm. Vi menar att företaget kan göra det samtidigt som man marklägger den kvarvarande 40 kV-ledningen genom vår stadsdel.

Vi anser att det är synnerligen angeläget att tillämpa miljöbalkens försiktighetsprincip vid den fortsatta behandlingen av det här ärendet. 130 kV-ledningen går idag helt nära bostäder och andra verksamheter i området. Därför finner vi det mycket anmärkningsvärt att miljökontoret i Sundsvall kan godta en dubbelt så hög strålning från ledningen, mätt i microtesla, 0,4, i förhållande till Boverkets försiktighetsnivå, 0,2 microtesla.

Vi ansåg redan i vårt yttrande från januari 2014 över kommunens Översiktsplan 2021 att Eons 130 kV-ledning genom östra Granloholm borde grävas ned. Vi har fram tills nu heller inte funnit några väsentliga skäl att ändra vår uppfattning.

Socialdemokraterna i Granloholm kräver därför:

■ Att Eons 130 kV-ledning genom östra Granloholm grävs ned samtidigt som företaget marklägger den kvarvarande 40 kV-ledningen så att området i fråga blir riktigt framtidssäkert, på samma sätt som Eon avser att göra på vissa avsnitt i Bosvedjan.

■ Att miljökontoret förklarar hur man kan godta en dubbelt så hög nivå på strålningen mätt i microtesla, 0,4, jämfört med Boverket, 0,2.

Socialdemokraterna i Granloholm, genom Jan-Olov Lampinen och Stefan Aronson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel