Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Krafttag mot alkoholen krävs för att minska arbetsplatsolyckorna

Arbetsplatsolyckorna har på årsbasis ökat de senaste åren i Sverige, och dessvärre även olyckorna med dödlig utgång. I Västernorrlands län rapporterades 758 arbetsskadeolyckor förra året och trenden pekar på att även 2019 blir ett mörkt år. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet är en väldigt viktig faktor, det vet vi, och jämfört med många andra länder är vi bra på det i Sverige.

Det som däremot manar till eftertanke, och som man bör titta närmare på, är alkoholkonsumtionen och dess påverkan på arbetsförmågan. Även om en enskild individ inte har ett beroendebeteende, är den så kallade bakruseffekten vid frekvent konsumtion på veckobasis en riskfaktor för många yrkesgrupper, och något som äventyrar säkerheten för den enskilde individen.

Samlad statistik från Feelgoods löpande hälso-, arbetsmiljö-, och livsstilsstudie, som omfattar drygt 20 000 personer på den svenska arbetsmarknaden, visar att många har en alkoholkonsumtion på veckobasis som kan äventyra arbetsförmågan avseende både prestation och säkerhet. Var femte arbetstagare dricker 2-3 gånger i veckan och var tredje rapporterar att snittkonsumtionen ligger på upp till fyra glas öl eller vin vid varje sådant tillfälle. Nära en femtedel anger att de dricker mer än så vid varje tillfälle. Störst riskbeteende ser vi statistiskt bland unga och bland män.

Inför det nya året skulle vi därför önska att medvetenheten höjs med syfte att öka förutsättningarna för att minska antalet arbetsplatsolyckor i Sverige. Vi vill därför uppmana alla arbetsgivare i Västernorrlands län att sätta ett extra fokus på den här frågan och se över hur organisationens alkohol- och drogpolicy ser ut som ett första steg. Vår erfarenhet är att såväl chefer som medarbetare behöver öka sina kunskaper om risker och konsekvenser av alkoholkonsumtionens effekter på hjärnan och kroppen i en arbetssituation. Därför är det viktigt att arbeta aktivt med frågan genom utbildning och dialog.

I stundande juletider med julfester och glögg kan det kanske också vara bra att fundera över hur alkoholserveringen på den egna arbetsplatsen ser ut. Låt gärna det bli startskottet för ett aktivt arbete med att minska den arbetspåverkande alkoholkonsumtionen bland medarbetarna, så kanske 2020 kan bli året då trenden för antalet arbetsplatsolyckor och relaterade dödsfall vänder i Sverige.

Johan Engström, chef Region Norr, Feelgood

Martin Ingebrand, medicinskt ansvarig företagsläkare Feelgood i Sundsvall

Daphne Enstam, chefsläkare Feelgood

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel