Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Krävs ingen nyckelbiotop för att Skogsstyrelsen ska kunna ta vitesbeslut

I insändaren ”Skogsstyrelsen fattar visst beslut i nyckelbiotopsfrågor” som publicerades den 27 juli nämner ”Skogsägare Sollefteå” att Skogsstyrelsen visst tagit beslut som berör nyckelbiotopsfrågan. I det exempel som lyfts fram så nämner denne att det inte fanns någon registrerad nyckelbiotop, men att Skogsstyrelsen ändå tagit ett beslut om stor hänsyn vid en bäck med vite om 100 000 kronor, om beslutet inte följs. Skogsstyrelsen ska vidare motiverat sitt beslut med att det i framtiden ska bildas en nyckelbiotop på marken utan ersättning till markägaren.

Att Skogsstyrelsen arbetar med beslut om föreläggande alternativt beslut om förbud där beslutet stärkts upp med vite för att senare kunna registrera en nyckelbiotop är inte korrekt. Däremot är det ingenting konstigt med att det inte fanns en registrerad nyckelbiotop eller att vi som myndighet tar ett beslut med vite som påtryckningsmedel för att beslutet ska följas. Syftet med beslutet är att förhindra negativ påverkan eller direkt skada på natur- eller kulturmiljöer, till exempel områden med höga naturvärden, i detta fall en bäck. Det krävs alltså inte att det är en nyckelbiotop.

Precis som Stina Moberg, distriktschef Södra Jämtlands distrikt tidigare redogjort för så registrerar Skogsstyrelsen nyckelbiotoper och skapar på det sättet en viktig information om vilka värdefulla naturvärden som finns. En information som blir viktig och tillgänglig för så väl markägaren som beslutsfattarna, vilket skapar ett bra utgångsläge för ett ansvarsfullt och långsiktigt brukande av skogen. Vi fattar i detta skede inga beslut och nyckelbiotopen är på det sättet inte heller skyddad av någon lagstiftning, vilket oftast är en missuppfattning.

Fredrick Lundqvist, distriktschef Skogsstyrelsen Västernorrlands distrikt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel