Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Krisstämning när det snöar – vad har hänt?

Det är den 29 december och jag hör att Trafikverket, SMHI och antagligen konsumentombudsmannen och jultomten varnar för plötslig ishalka i stora delar av Norrland (vart nu det ligger). Jag minns min tid som taxichaufför under 80-talet i Jämtland. Snövintern -87, alla extrema halkor, alla dikeskörningar (Jo, det var några).

Det jag inte minns är att vi betedde oss som om det var någon typ av naturkatastrof när det snöade ett par decimeter eller när halkan kom. Det fanns en beredskap med snöplogar, väghyvlar och sandbilar. Jag som kommer från en liten by visste att vi kom sist i kedjan men ändå kom plogen oftast före sju på morgonen. När det blev för extremt, ja då körde vi ändå. Med snowgrips, snökedjor eller med grussäckar redo i bilen.

Vad har hänt nu? Oplogat i Sundsvall och Östersund och krisstämning när det snöar! Vems är felet? Är det de höga cheferna med 4-hjulsdrivna lyxbilar och boende i storstäderna? Är det den yngre generationen som inte vet vad natur är? Och hur kan vi acceptera att lägga 4,6 miljarder på E4 och en kass bro i Sundsvall när vi inte har råd att ploga? Hur kan vi ha råd med fartkameror för flera miljoner när vi inte kan bekämpa den farliga halkan (Jo, den ÄR farlig men går att bemästra).

Har alla människor blivit tokstollar utan kontakt med den riktiga naturen som innebär snö, is och kyla?

T.P.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel