Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kronofogdens schabbel ledde till att fastighet inte såldes på exekutiv auktion

Kronofogdemyndigheten i Sundsvall säljer en fastighet på exekutiv auktion.

En vecka tidigare har fastigheten visats. Vid visningen vill jag fullgöra min undersökningsplikt och inspektera vinden. Det svar jag får från kronofogden är att "stegen är trasig".

Hur ska jag kunna fullgöra min undersökningsplikt när vinden inte går att inspektera? Förutsätts varje spekulant medföra egen stege?

Naturligtvis måste kronofogden se till att hela fastigheten går att inspektera. Då räcker det inte med att bara låsa upp dörren.

Vid auktionstillfället är jag ändå beredd att avge bud. Försäljningsprospektet är noggrant genomgånget och jag känner mig trygg med hur högt jag kan gå.

Ett par minuter före budgivning kommer så en chock. Auktionsförrättaren börjar muntligt informera om ett flertal besvärande avtal som belastar fastigheten. Dessa uppgifter har varit kända av kronofogdemyndigheten i månader, men undanhållits oss spekulanter till ett par minuter före budgivning.

Eftersom det är omöjligt att värdera denna muntliga information på ett par minuter kan resultatet bara bli ett: Vid budgivningen sitter alla spekulanter tysta. Inte ett bud avges.

Följden av kronofogdens schabbel blir att jag inte kan köpa den fastighet jag gärna vill ha.

Det får jag väl leva med. För borgenärerna däremot innebär det mycket pengar i utebliven betalning. Man kan bara hoppas att de kan undvika konkurs.

Besviken spekulant

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel