Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kubal missade kärnpunkten i sitt svar – ledarskapet är största problemet

Replik på Kubals svar "Vi tittar på hur vi kan arbeta effektivare – och i första hand skydda jobben på Kubal" på min tidigare insändare "Ledarskapet på Kubal skapar oro och vantrivsel – flera skyddsombud har avgått i protest".

Jodå, företagsledningen på Kubal, allt det där som ni skriver i svaret fattar vi på golvet också, men ni missar själva kärnpunkten i min insändare. Om ni frågar kolleger som varit med några år så kan de säkert intyga att även vi på golvet är intresserade av att Kubal ska överleva.

Jag kan säga att ni har en personal som är oerhört mycket mer lojal än ni förtjänar med tanke på hur ni behandlar oss. Ni tillsätter ledare som inte är ledare utan gör som de blir tillsagda att göra. Innovativa människor med egna idéer ratas undantagslöst. Och råkar någon sådan slippa igenom och bli chef så slutar de oftast inom ett halvår eller så.

Ni jobbar hårt för att bestraffa misstag, stora som små, men har inget system för att belöna de som kommer med bra idéer. Och vem som straffas eller belönas är helt godtyckligt.

I min tidigare insändare skrev jag att skyddsombud har klivit av sina uppdrag men det är ju inte allt. Flera dugliga chefer har också slutat – människor som haft en ledarstil som är modernare än den som gäller hos Kubal men inte fått jobba på det sätt de vill eftersom företaget driver sin egen linje.

Låt mig berätta en sak! Lydiga och lättstyrda människor har aldrig någonsin utvecklat vare sig arbetsplatsen, sig själva eller sina medarbetare eller något annat. De bara förvaltar det som redan finns. Och det som finns på Kubal är en organisation som har enorma problem eftersom man vägrar lyssna på dem som har den verkliga kompetensen - folket på golvet.

Det ledarskap jag talar om är företagets allra största problem. Det kanske funkade på 50-talet men idag är kraven annorlunda. Låt människorna själva bestämma hur skiftgång och sådant ska se ut. Jag lovar - ni tjänar på det i längden!

De närmaste åren kommer att innehålla stora pensionsavgångar och många "obekväma" kommer att gå hem för gott. Då kommer ni att stå där och undra vart kompetensen tog vägen. Jo, den försvann med alla de där som ni så gärna ville bli av med!

Kubalare

SVAR DIREKT:

Vi har ingen ytterligare kommentar än det vi skrev i vårt tidigare svar "Vi tittar på hur vi kan arbeta effektivare – och i första hand skydda jobben på Kubal".

Företagsledningen Kubal, genom Oscar Johansson HR-avdelningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel