Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kulturministern: Regeringen återinför borttaget stöd till kulturskolan

Regeringen återför det statliga stöd till kulturskolan som Moderaterna och Kristdemokraterna tog bort förra hösten.

Det är en insats som kommer skapa möjligheter för många barn och unga i hela landet att kunna ägna sig åt konst och kultur.

Sedan Miljöpartiet tillträdde i regering 2014 har vi drivit ett ambitiöst reformarbete för att fler barn och unga ska få tillgång till kulturskolan. För i dag har inte alla tillgång på lika villkor. Barn till högutbildade föräldrar hittar oftare till kulturskolan, flickor deltar mer än pojkar och barn med funktionsnedsättningar får sällan samma tillgång till kulturskolans verksamhet som sina vänner. Det vill vi förändra. Det ska vi förändra.

Vi har också gjort en större satsning på lärarutbildningen för kulturskolan.

Vi har redan kommit en bit på vägen. MP har i regering underlättat för samordning mellan kommunerna. Statens kulturråd ansvarar för kunskapsuppbyggnad och ser till att forskning och goda exempel kan spridas till kulturskolor i hela landet. Vi har också gjort en större satsning på lärarutbildningen för kulturskolan, anpassat efter de särskilda förutsättningar som lärare möter där.

Men det som har haft mest påtaglig effekt är det statsbidrag som regeringen införde med start från 2016. Sedan dess har 100 miljoner kronor per år fördelats till landets kommuner för deras kulturskoleverksamhet. Stödet har lett till ett breddat utbud, fler elevplatser och särskilda satsningar på målgrupper som annars har svårt att hitta till kulturskolan.

I den budget som M och KD tog fram hösten 2018, och som med stöd av SD blev antagen som statens budget, försvann över en natt varenda krona av statens stöd till kulturskolan. Många kommuner vittnade om hur viktiga satsningar på ungas kulturutövande, oftast i utsatta områden, måste ställas in som en konsekvens av det indragna stödet.

När barn och unga får möjlighet att utöva kultur får de förutsättningar att utvecklas inte bara kulturellt, utan också intellektuellt och socialt.

Därför är det glädjande att regeringen redan i vårbudgeten nu investerar 50 miljoner kronor så att stödet till kulturskolan kan återinföras för andra halvan av 2019. När barn och unga får möjlighet att utöva kultur får de förutsättningar att utvecklas inte bara kulturellt, utan också intellektuellt och socialt. Det är också ett sätt för unga med olika bakgrund att mötas.

Med Miljöpartiet i regering fortsätter reformarbetet för en starkare kulturskola i hela landet. Satsningarna på kulturskolan är i reda pengar en liten investering, men den betyder mycket och är en investering vi får igen många gånger om genom att fler barn och unga får chansen att prova på kultur. Det är den bästa investering vi kan göra.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP)

Anna Sibinska, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (MP)

 Läs mer om Amanda Lind: Lokaljournalistik är viktig

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel