Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kulturskolan – en räddning för många elever

Artikel 23 av 27
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Tjänstemannaförslaget att spara tio miljoner på kulturskolan i Sundsvall kom mycket överraskande och chockartat. Det är helt obegripligt och mycket kortsiktigt tänkt.

Förslaget avslöjar bristen på insikt, förståelse och kunskap om kulturskolans stora betydelse för våra skolungdomar. Ja, det saknar insikten att det även riskerar vår stads goda rykte och förebild som kulturstad.

Nu har vi visserligen från politikerhåll blivit lugnade med att de inte ser förslaget som realistiskt. Men än är inte faran över. Det kan bli en mindre besparing, vilket är illa nog. Det kan också bli tal om att avgiftsbelägga verksamheten, vilket för många elever är minst lika illa.

Visst finns det många elever som, även utan tillgång till kulturskolan alla möjligheter, får chansen att med föräldrars stöd utveckla sina talanger. Men det gäller tyvärr inte alla och framför allt inte de ungdomar som kommer från ett hem utan större kulturintresse och med bekymmersam ekonomi.

Kulturskolan är räddningen för många elever som brottas med speciella svårigheter och vars framtid är oviss. Elever som tack vare lärare från kulturskolan får hjälp att upptäcka och utveckla en talang, en färdighet som ger dem så stor glädje att det påverkar hela deras skolgång. Ja, hela deras fortsatta framtid.

Dessa elever har tack vare sin förmåga blivit sedda, uppskattade och beundrade av de övriga eleverna på skolan. De har lyfts i sin självkänsla och hela deras skolsituation har vänts från något mycket dystert till desto mer glädjefyllt.

Jag har under min tid som rektor upplevt hur många elever tack vare engagemanget och stödet från kulturskolans lärare har vuxit och trots besvärliga förutsättningar klarat sin skolgång med bravur.

Jag hoppas innerligen, inte minst för dessa ungdomars skull, att politikerna tar sitt förnuft tillfånga och att förslaget att skära ner på kulturskolans budget inte får det minsta gehör.

Björn Barkå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel