Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kulturskolan och Allsta skola har betytt mycket för mig – de måste värnas

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Utifrån förslagen att lägga ner Allsta skola och att avgiftsbelägga Kulturskolans verksamhet vill jag gärna dela med mig av vad dessa har betytt för mig personligen.

Jag gick på Allsta skola från förskoleklass till och med årskurs 4. Sommaren innan årskurs 2 flyttade min familj från Tunbyn/Allsta in till stan och jag började den höstterminen på en större skola, nära dit vi flyttat. Även om jag trivdes i klassen var det mycket som jag saknade. Främst tänker jag på tryggheten och samhörigheten mellan alla elever, i alla årskurser.

På Allsta skola brydde sig alla om varandra och elever från samtliga årskurser kunde spela fotboll ihop i blandade lag. På nya skolans trånga asfaltsplan var det istället bråk, konkurrens och grupperingar. De äldre eleverna tog ofta över och styrde. Den omsorg åldrar emellan som jag hade upplevt på Allsta skola, den fanns inte på samma sätt där.

Jag gick på den nya skolan fram till höstlovet. Därefter bytte jag tillbaka till Allsta skola igen. Jag åkte buss själv från stan varje morgon och tillbaka till stan på eftermiddagen. Det gjorde jag i fem och en halv termin, till och med årskurs 4, och det var verkligen värt allt eventuellt besvär och extra kostnader.

I dag går jag snart ut gymnasiet, men vad jag förstår är Allsta skola och dess personal fortfarande lika bra som då. Låt Allsta skola finnas kvar!

Avseende Kulturskolan har jag nu spelat trummor i snart tio år och den har varit oerhört viktig för mig. Jag vet att den också är det för många andra. Kulturskolans verksamhet ger många barn och unga en samvaro och en meningsfull sysselsättning som inte alla föräldrar har råd att betala för, men som betyder väldigt mycket för elevernas hälsa. Att försöka spara in pengar på barn och ungdomars bekostnad är bara att istället skjuta kostnaden framför sig i form av andra problem.

Att motivera detta med att Kulturskolan inte enligt lag måste vara gratis, det får mig att undra vilka smällar barn och ungdomar kommer att få ta i framtiden när sådant som inte är lagstadgat läggs ner eller avgiftsbeläggs.

Vidar Hagevi, före detta elev på Allsta skola och fortfarande elev på Kulturskolan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel