Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: L, M och KD: Nej till en miljöstrategi utan klimatmål

I Sundsvalls Tidning 18 mars fanns ett öppet brev från fyra miljöorganisationer där de bland annat säger att vi inom oppositionen sagt nej till det miljöstrategiska programmet i kommunfullmäktige.

Det stämmer inte. Däremot yrkade vi i M L och KD på, och fick igenom, en återremiss. Orsaken är att det program som skulle beslutas av kommunfullmäktige saknade det som ni i era fyra organisationer upplever som allra viktigast, nämligen en strategi med mål för minskad klimatpåverkan.

Till skillnad från vad ni påstår i ert öppna brev så var vi väldigt tydliga med vad vår återremiss syftade till:

1) Anta som övergripande målsättning, att Sundsvalls kommun ska vara klimatneutral år 2030.

2) Att förslaget till ett miljöstrategiskt program ska kompletteras med ett utredningsuppdrag som rör minskad klimatpåverkan för att efter genomförd utredning fatta beslut om slutgiltig utformning av miljöstrategiska programmet.

Tidsmässigt är inte denna återremiss något som ska försena arbetet med miljö och klimatfrågor i kommunen jämfört med det förslag till beslut som låg på kommunfullmäktiges bord. Ett strategidokument är normalt sett ett dokument som förväntas ha lång livslängd och tydlig påverkan på vägvalen i det miljöstrategiska programmet, som ska gälla 2020 till 2030.

Det är djupt otillfredsställande att anta ett program utan att veta vad beslutet innebär vad gäller den mest centrala frågan, den om minskad klimatpåverkan.

Här ville majoritetspartierna S, C samt V att vi skulle nöja oss med att mål och åtgärder ska tas fram under 2020 och att en övergripande målsättning för kommunens geografiska yta därefter skulle tas fram ytterligare ett år senare, 2021. Detta är inte ett bra arbetssätt.

Vår mening är att antagandet av miljöstrategin bör vänta tills alla delar finns med, vad är det annars vi fattar beslut om? Vi menar att beslutet i miljöstrategin blir betydligt mer kraftfullt och kommer snabbare i verklig användning och genomförande om beslutet om miljöstrategiskt program sker samtidigt med att ett handlingsprogram för genomförande beslutas samtidigt.

Sundsvall har idag flertalet program med bäring mot miljö- och klimat, fastställda av kommunfullmäktige. RIKARE, en strategi för hållbar tillväxt, där samtliga partier står bakom är ett exempel. Denna strategi har ännu inte avslutats eller utvärderats vilket gör att vi sannolikt missar viktiga lärdomar och relevanta delar som kan tas med i det miljöstrategiska programmet. De övriga programmen gäller oavsett årets beslut i fullmäktige.

Som ni själva påpekar misslyckades Sundsvalls kommun att anta ett miljöstrategiskt program. Detta för att det i förslaget inte fanns tillräckligt innehåll i de absolut viktigaste delarna som rör klimat – därför återremitterade vi.

Vi vill se konkreta handlingar som leder till konkreta resultat och det hoppas och tror vi att även ni skriver under på.

Stefan Falk, Liberalerna

Alicja Kapica, Moderaterna

Liza-Maria Norlin, Kristdemokraterna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel