Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Läge att reformera och modernisera – gör LO partipolitiskt oberoende

Nyligen aviserade Karl-Petter Torwaldsson att han slutar som ordförande för LO.

Det öppnar upp för att reformera och modernisera organisationen. Det är inte längre relevant att vara knutna till ett parti, Socialdemokraterna, som inte längre attraherar majoriteten av arbetarna.

Den alliansen fyllde nog sin funktion väl i en flydd tid, men idag är inte Socialdemokraterna ett arbetarparti längre.

Om vi tittar på statistik från vallokaler så är Socialdemokraternas starkaste fästen de med högst andel som inte arbetar medan SD är det största partiet bland väljarna med klassiska arbetaryrken. Därtill kommer alla vi som röstar på något annat parti, men ändå arbetar inom något av LO:s avtalsområden.

Den enkla frågan är; hur attraktivt är det att vara med i en organisation som lägger kraft på att smutskasta det parti som man sympatiserar med, om man inte tillhör den krympande skaran av sossar. Inte alls, skulle jag säga – även om vi alla har förståelse för vikten av avtal och ordning på arbetsmarknaden.

Det enda vettiga som finns att göra i detta läge är att klippa banden mellan facken och sossepartiet och ta en ny väg som politiskt oberoende. Man måste se till sina medlemmars bästa och man måste kunna värva fler för att bli starkare. Särskilt nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur, som kommer att bli synnerligen hård då det offentliga redan nu går på knä ekonomiskt, är det viktigt med solidaritet och sammanhållning bland verklighetens folk.

Vi som bär landet på våra axlar och gör vårt bästa, vi vill inte splittras på grund av en gammal dogmatism och obsoleta band. Oavsett våra partisympatier så vill vi kunna enas kring en minsta gemensam nämnare, ordning i landet och på arbetsmarknaden. Då fungerar det inte att utesluta 70-80 procent av folket från gemenskapen på grundval av deras partisympatier.

Så passa på och gör fackförbunden och LO partipolitiskt oberoende och sök en ny roll och en ny sorts ledarskap innan det är för sent.

Daniel, din avantgardists

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel