Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Läget för Sundsvalls skolor oroar även oss i majoriteten – så kan barnen ges möjlighet att nå sina mål

Moderata och liberala företrädare i barn- och utbildningsnämnden oroar sig i en debattartikel i ST 5 februari för skolan i Sundsvalls kommun.

Läget för Sundsvalls skolor oroar även oss i den politiska majoriteten (S, C och V) i barn- och utbildningsnämnden. Skolresultat och kunskapsnivåer är för låga såväl i grund- som gymnasieskolorna i Sundsvalls kommun. Till det ska läggas att skolan i Sundsvall kostar mer än i jämförbara kommuner.

Det finns utan tvekan stora framtida utmaningar för skolan i Sundsvalls kommun.

Att skolan lägger grund för såväl den enskilda elevens framtid som vår gemensamma framtid är ställt utom allt tvivel. Skolan har en viktig roll i att rusta och förbereda eleverna inför framtiden, och precis som moderaterna och liberalerna skriver i sin debattartikel, är det också i skolan som klassklyftor kan och ska utjämnas.

Oavsett bakgrund och förutsättningar ska alla barn i Sundsvalls kommun ges möjlighet att utvecklas och utmanas för att nå sina mål. Därför fördelas våra gemensamma resurser så att de skolor som har tuffast förutsättningar också får mer resurser. Det bidrar till att utjämna skillnader och skapa en mer likvärdig skola i kommunen och att elevers skolresultat och kunskapsnivå höjs.

Den skolstruktursutredning som vi nu genomför syftar till att ge våra elever en mer sammanhållen resa genom grundskolan, med tydlighet utifrån pedagogik, organisation och ledning.

Förvaltning tillsammans med skolledning, jobbar för att säkerställa att alla elever ska ges den undervisningstid de är garanterade i respektive ämne. Alla skolledare, tillsammans med sin personal, har identifierat utvecklingsområden och utifrån det görs medvetna och strategiska insatser för att förbättra elevers resultat.

Kommunen har kompetenta och engagerade skolledare, lärare och annan personal i skolan som alla träget arbetar för att eleverna ska lyckas i sitt lärande.

Det är glädjande att nämndens majoritet och oppositionen inom M och L i stora stycken tycks dela samma verklighets- och målbild för skolan i Sundsvalls kommun. Därför välkomnar vi fortsatt dialog och samarbete i nämnden om hur vi tillsammans kan och ska utveckla skolan i Sundsvalls kommun.

Eva Bergström Selling (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden

Sanna Jonsson (C), vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Anders Fagerblom (V), ledamot barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel