Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lägg inte ned de speciella undervisningsgrupperna – tack vare Geijergruppen tog sonen studenten

 
Nedläggningshotet mot specialskolorna
Visa alla artiklar

Jag har läst att de speciella undervisningsgrupper som finns i Sundsvalls kommun eventuellt kommer att läggas ner. Jag blir helt bestört!

Vår son har en diagnos inom autismspektrum. I årskurs 6 orkade han inte längre med skolan. Det blev till slut omöjligt att få iväg honom till skolan.

Vi föräldrar försökte på alla sätt. Han blev erbjuden kortare skoldagar, undervisning i en liten grupp på sin skola och till slut gjordes försök med hemundervisning. Men när lärarna kom hem till oss gick han och gömde sig. Det gick bara inte.

Att ha barn med ett (eller flera) neuropsykiatriskt funktionshinder är svårt. Det är ju inget som syns utåt, och då blir det svårbegripligt för många. Det fanns de i omgivningen som gav råden "det är väl bara att ta i på skarpen" eller "sluta dalta, så ska ni se att det ordnar sig".

Idiotiska råd från okunniga. Ingen säger åt en rullstolsburen person "släng rullstolen så ska du se att du nog kan gå"!

Sonen fick till slut en depression. Han låg hemma på soffan inlindad i en filt, ända upp över huvudet. Han pratade inte. Det gjorde ont att se honom.

Efter mycket lirkande och övertalning fick jag med honom till ett fantastiskt läkarteam på Norrlidens habilitering, och efter en tids medicinering med antidepressiv medicin så hände det något. En kväll när han som vanligt låg i sin filt i soffan, så började han plötsligt tala! Han sa några ord. Vi i familjen blev så lyckliga.

Efter ett års frånvaro från skolan så fick sonen till slut plats i den så kallade Geijergruppen.

Jag minns känslan när jag och sonen första gången kom till Geijerskolan. Jag hade förberett sonen i veckor. Han var inte glad, men gick till slut med på att vara med mig i skolan 15 minuter första dagen.

Två dagar senare var vi där i 30 minuter. Efterhand så utökades tiden. Men det tog ganska många veckor innan sonen klarade sina skoldagar. Han fick ha korta skoldagar. Han fick en assistent på skolan också.

Känslan jag fick vid det fantastiska mottagandet på skolan är obeskrivlig. Möttes av en underbar specialpedagog. Även jag som förälder kände mig så omhändertagen. Det märktes så väl att dessa lärare förstod.

Sonen gick i denna grupp tills det var dags för gymnasiet, och det klarade han med bravur! Han gick i ett vanligt gymnasium utan särskilt stöd. Tack vare Geijergruppen så tog han alltså sedan studenten.

Jag har inte nog med beröm till dessa speciallärare! Ni gör ett fantastiskt jobb!

Blir ledsen när jag läser att Sundsvalls kommun vill ta bort dessa grupper. Det är som att slå på dem som redan ligger. Så snälla, låt grupperna få finnas kvar!

Sundsvallsfamilj

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel