Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lägg inte ned Kyrkskolan på Alnö – var inte budgetfixerade, politiker

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Politiker, var inte enögda och budgetfixerade. Kyrkskolan på norra Alnö bör inte läggas ner av följande skäl:

■ Barn har generation efter generation gått i Kyrkskolan och trivts i denna fina miljö. Under mina 50 år på Alnö har jag bara hört lovord ständigt och jämt om denna skola. Barnen blir trygga, vill gå till skolan och inhämtar kunskaper. Förskolebarn kommer förbi skolan och säger med stolthet att här ska de gå i skola. Låt dem inte bli besvikna!

■ Det är vetenskapligt belagt att människor helst ingår i grupper med 150 personer eller mindre och att detta antal är vad vår hjärna bäst hanterar. Detta har framförts av Anders Hansen, till och med i tv-program.

Nu vill man sätta sjuåringar i en skola med upp till 1 000 elever, vilket naturligtvis är helt fel. Om några av dessa elever inte orkar med trycket i en så stor skola, kommer detta att kosta samhället stora resurser förutom personligt lidande. Detta hade undvikits i en mindre miljö.

■ Kyrkskolan byggdes 1868 och har sedan dess använts som skola. Den ligger vid Alnö kyrka och Alnö hembygdsgård. Dessa byggnader utgör ett värdefullt kulturellt centrum för hela samhället och som besökscentrum för turister. Den fungerande skolan utgör en väsentlig del av denna fantastiska plats.

■ Om skolan läggs ner kommer troligen inte denna kulturbyggnad att få rivas, vilket redan framförts av Sundsvalls Museum 2014 då frågan var aktuell. Kommunen kommer därför att fortsatt stå med kostnader för skolans underhåll och besparingen kan ifrågasättas.

■ På Alnö gjordes ny översiktsplan 2013 som ger utrymme till förtätningar i befintlig bebyggelsemiljö och utbyggnad av befintliga fritidshus till permanentbostäder. Detta innebär att alla fritidshus kan etableras som permanentbostäder, vilket nu pågår runt hela Alnö.

Om hälften av nuvarande fritidshus omvandlas till permanentboende uppskattas befolkningen öka med cirka 3 000 personer på Alnö. Det är då möjligt att man i en snar framtid även behöver skolplatserna på Kyrkskolan. Redan i dag har Kyrkskolan tillräckligt underlag på norra Alnö.

■ Vi lever i dag under ett starkt klimathot. Hur kan man då planera så att en hel skola ska behöva bussas en längre sträcka än nödvändigt? Många föräldrar låter nu sina barn gå till Kyrkskolan, då det bara för ett år sedan iordningställdes fina gång- och cykelbanor till skolan. Låt denna utveckling fortsätta.

Ulla Lundström, Pottäng Alnö

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel