Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lägg inte ned personliga ombud i Sundsvall – det mänskliga väger tyngre än det ekonomiska

Det är med förvåning och bestörtning som vi konstaterar att Sundsvalls kommun överväger att lägga ner verksamheten med personliga ombud (PO).

I ett läge där regeringen satsar på ökade statsbidrag för PO med 30 miljoner kronor per år, för 2020 till 2022, så väljer alltså Sundsvalls kommun att ifrågasätta en värdefull och väl fungerande verksamhet.

En nedläggning av PO-verksamheten innebär inte att kostnaden för det stöd som klienterna är berättigade till försvinner i tomma intet. Det är inte så finurligt ordnat att behovet försvinner bara för att PO-verksamheten läggs ner. Behovet och kostnaden hamnar i någon annans knä och när dessutom statsbidraget försvinner så är det vår uppfattning att det är högst tveksamt om den här åtgärden bidrar till att förbättra ekonomin för Sundsvalls kommun.

Vi tar för givet att de anställda som berörs av en eventuell nerläggning fortsatt kommer att ha anställningar inom kommunen, anställningar som inte subventioneras av statliga bidrag som är i storleksordningen 25 000 kronor per heltidstjänst och månad.

Det finns annat än ekonomi som talar för att det är en riktigt dålig idé att lägga ner PO. Det finns en mänsklig sida som väger ännu tyngre än den ekonomiska.

PO-verksamheten riktar sig till personer med psykiska funktionsnedsättningar och "betydande och väsentliga svårigheter att utföra aktiviteter på olika livsområden". Stödet från PO går till personer med "sammansatta och omfattande behov av vård, stöd och service, rehabilitering och sysselsättning" samt personer som har "behov av långvariga kontakter med socialtjänsten, primärvården och den specialiserade psykiatrin". Citat från SFS 2013:522 angående statsbidrag för PO.

Det är alltså ett kvalificerat arbete som utförs av ombuden och det kan inte ersättas av kommunala insatser. Det som är unikt och det som inte kan erbjudas eller ersättas helt av andra kommunala insatser är:

■ Ombuden arbetar på den enskildes uppdrag.

■ Ombuden arbetar utan att det finns någon remiss eller beslut om bistånd.

■ Ombuden skall identifiera systemfel och brister som påverkar den klientens livssituation.

■ Ombuden samverkar i en ledningsgrupp med aktörer som till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regionens psykiatri, brukarråd och föreningar.

För personer i målgruppen så skulle en nerläggning av verksamheten med personliga ombud betyda att en redan utsatt grupp skulle få det väsentligt svårare att:

■ påverka sin livssituation och vara delaktig i samhället;

■ leva ett mer självständigt liv och få en förbättrad livssituation;

■ ta del av vård, stöd och service och annat stöd utifrån sina egna önskemål.

RSMH Sundsvall skickar därför en vädjan till individ- och arbetsmarknadsnämnden i Sundsvall att man omprövar sina planer eftersom den ekonomiska vinsten är minst sagt tveksam samt att en redan svårt utsatt grupp hamnar i en ännu svårare situation.

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH Sundsvall, genom Bengt Norlander

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel