Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lägg modernistiskt projekt åt sidan och värna världsunika Stenstan

Vid Inre hamnen uppförs en färgglad migränlåda till parkeringshus. Längs den gamla motorvägen får vi ett nytt landmärke á la Berlinmuren 2.0. Över Selångersån byggs en bro i råbetong och metall, och Norra kajen fylls av intetsägande funkisarkitektur.

Sundsvall behöver en seriös stadsplanering som på riktigt värnar om vår fina stenstad, och som inte låter sig präglas av modernismens avskalade minimalism och monotoni.

För två år sedan fick vi utmärkelsen "Sveriges vackraste stad", en utmärkelse vi verkligen borde känna stolthet över och försvara, men gör vi verkligen det?

Jag tycker nämligen inte det; utvecklingen av Sundsvall oroar mig. När jag vandrar längs Storgatan, omgiven av renässanshusens vackra, levande fasader, med sina överraskande former, känner jag en stolthet. Att sedan blicka ut över de nybyggda kvarteren på Norra kajen ger mig inte alls samma känsla.

"Skönheten ligger i betraktarens öga", kanske någon säger, men jag håller inte med. Smak är en subjektiv uppfattning, men genuin skönhet är en objektiv, nästan mätbar kvalitet. Faktum är att vissa saker helt enkelt är objektivt fula och tillför inget nöje åt en majoritet av befolkningen. Och jag vågar påstå att en stor del av alla nybyggen i Sundsvall är just sådana.

Problemet är att dagens nybyggnationer inte präglas av samma stolthet, som de som återuppbyggde Stenstan efter Sundsvallsbranden kände. Förr prioriterades utseende, nu prioriteras funktion och vinst.

Skönhet och kvalitet åsidosätts, billigare material, mindre rum och lägre tak är viktigare. Tillika raka linjer och enorma platta ytor, vilka är som en skarp vit vägg. Det finns ingen komfort att hitta i den, endast tomhet och ensamhet. Den nutida arkitekturens kvävande, endimensionella ytor, är på riktigt hälsoskadliga.

Det är å andra sidan inte det enda problemet. En studie från Yougov visar att 77 procent föredrar arkitektur ritad i klassisk tradition. Det verkliga skälet till att de flesta ogillar modern arkitektur är att det inte respekterar vårt arv. Mest av allt älskar de allra flesta traditionell arkitektur eftersom den subtilt förbinder oss med det förflutna. Varje dag påminner den oss om vår härkomst och historia.

Vi hade chansen att skapa en unik stad. Den nya storbron var en sällsynt möjlighet att skapa ett arkitektoniskt storverk, vilken vackert harmoniserar med kyrktornet och resterande omgivande bebyggelse.

Norra kajen var en alldeles särskild chans att skapa en unik ny stadsdel vid havet, som vackert skulle kunna spegla sig i hamnens stilla vatten.

Men nu tog vi inte chansen, istället valde vi den intetsägande modernismens minimalistiska och monotona väg, som saknar all anknytning till det lokala arvet och vår historia.

Att bygga vackert är varken anakronism eller ett reaktionärt beteende. Det är sunt och i allra högsta grad folkligt.

Jag vädjar därför till er politiker och stadsplanerare, lägg det modernistiska projektet åt sidan och börja värna om vår världsunika Stenstad innan det är för sent.

Wictor Strand

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel