Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lägg Petersviksrivningen på is, please – hela projektet grundar sig på ett utopiskt scenario

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

2015 skrev Sundsvalls Logistikpark AB att "för Ortviken beräknas produktionen gå ner från 899 000 transporterat gods i år till 650 000 ton 2025" (En prognos som för övrigt då inte delades av SCA...)

Själva hävdar SCA i sina senare kalkyler att en utökning av produktionskapaciteten vid Ortvikens pappersbruk skulle ske med 300 procent till år 2025 plus utbyggnad av två pappersmaskiner.

Sedan många år vet vi att läsandet av papperstidningar minskar. För tidningar blir det billigare att publicera sina tidningar digitalt.

Hela Petersviksprojektet grundar sig på ett utopiskt scenario, där tillväxten hela tiden är uppåtgående. Man verkar leva i en förgången tid och i ett gammaldags tänkande, helt i otakt med modern forskning och etiska principer.

Så som framtiden ser ut nu kommer tidningspappersproduktionen att minska. Oförutsägbara scenarion som stora klimatförändringar och pandemier kommer obönhörligen att inträffa.

Ekonomiskt skulle ett förverkligande av projektet bli kostsamt, inte bara för SCA:s investerare utan i allra högsta grad för Sundsvallsborna. Ett oåterkalleligt beslut till ingen nytta. SCA.s höga klimatprofil kommer att naggas i kanten och vad framtiden har att säga om politikernas beslut är lätt att föreställa sig.

Gunilla Ahlström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel