Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lagstadga kulturskolorna – de kulturintresserades nätverk är en grund för Sundsvall

Artikel 26 av 27
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

De senaste veckorna har medierna, med all rätt, svämmat över av debattartiklar som ger stöd till Sundsvalls Kulturskola och protester mot nedrustning av den.

För mig har dessa artiklar också framstått som en mycket viktig utvärdering av kulturskolans verksamhet. En utvärdering som oavsett kris borde genomföras löpande för att upplysa och informera allmänhet och politiker om kulturskolans betydelsefulla roll, inte bara i vår kommun utan i landets alla kommuner.

Detta för att slippa återkommande ifrågasättanden om att kulturskolan och kultur i allmänhet inte är lagstadgad verksamhet och därför alltid kommer först i förslagen till besparingar inom skolan.

Efter dessa veckor av utvärdering har allmänhet och politiker fått insikt i att kulturskolan har många olika roller. Inte enbart som bildande och utvecklande plattform för ungdomar med musikintresse utan även som ungdomsgård och arena för att utveckla sociala nätverk där unga människor ges möjlighet att växa. Listan kan bli lång.

Scenkonst Västernorrlands ledningsgrupp framhöll i sin debattartikel kulturskolan som en del i kulturens ekosystem. Som ordförande för Sundsvalls Orkesterförening vill jag bara hålla med och understryka vikten av detta näringssystem för hela vårt samhälle.

Sundsvalls Orkesterförening är en ideell förening där fritidsmusiker varje måndagskväll kan träffas för att tillsammans vara kreativa i sitt musikutövande. I orkestern finner man representanter från många olika yrken. Där finns läkare, undersköterskor, universitetslektorer, lärare inom grundskolan, studenter vid Mittuniversitetet och inte minst elever och lärare från Sundsvalls Kulturskola. Alla är välkomna att delta om man spelar ett instrument som passar in och alla är välkomna att skapa en meningsfull och utvecklande fritid tillsammans, fylld av musikalisk glädje.

Jag vill påstå att fundamentet för Sundsvalls Orkesterförening är Sundsvalls Kulturskola. Utan deras elever och lärare skulle orkestern inte ha tillräckligt stabil grund. Många av de elever från Sundsvalls Kulturskola som valt att fortsätta bo i sin hemstad Sundsvall efter sina studier, fortsätter spela i orkesterföreningen och vem vet, kanske är det möjligheten att fortsätta vara medlem i Sundsvalls Orkesterförening som är en liten del av att de väljer att stanna. Nyinflyttade studenter vid Mittuniversitetet kontaktar föreningen emellanåt för att anmäla sitt intresse att spela i orkestern. Likaså inflyttade nyckelpersoner inom vård och andra verksamheter.

Min absoluta övertygelse är att det vore förödande för Sundsvalls Kommun att inte ge Sundsvalls Kulturskola möjligheten att fortsätta växa och därmed fortsätta ge näring till vår kommun.

Lagstadga kulturskolornas verksamhet i hela landet och låt vårt samhälle fortsätta utvecklas!

Lennart Åkermark, ordförande för Sundsvalls Orkesterförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel