Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Läkare i geriatrik: Sparförslaget ger inga vårdförbättringar – klädsamt om politiker kan vara ärliga med det

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Den 5 maj skickade vi läkare på geriatriken vid Sundsvalls sjukhus ett öppet brev till regionens politiker med anledning av förslaget om en avveckling av den akutgeriatriska avdelningen på Sundsvalls sjukhus.

I en intervju i ST 24/5 kommenterar hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund delar av innehållet i vårt brev. Hennes uttalanden tyder på att hon missuppfattat vårt budskap, och innehåller också några direkta sakfel. Det är därför på sin plats att göra några förtydliganden.

Lena Asplund påstår i intervjun att den akutgeriatriska avdelningen har varit stängd i ett år och att det har fungerat bra. Det är fel på båda punkterna. Den akutgeriatriska avdelningen har inte varit stängd, däremot har vårdplatsantalet sedan länge varit reducerat på grund av personalbrist, och de akutgeriatriska vårdplatserna har till följd av pandemin varit inhysta på rehabiliteringsavdelningen. Mot bakgrund av överbeläggningsstatistiken för Sundsvalls sjukhus vore det intressant att höra Lena Asplund utveckla vilka delar hon tycker har fungerat bra.

Lena Asplund försöker göra detta till en fråga om att vi läkare på geriatriken behöver lära oss andra arbetssätt. Det är anmärkningsvärt att en av våra regionpolitiker anser sig ha bättre kompetens än vi i verksamheten i frågan om vilken vård och vilka arbetssätt som är bäst lämpade för de geriatriska patienterna. Det här handlar naturligtvis inte om oss läkare, utan om patienterna och det medicinska omhändertagandet. En nedläggning av den akutgeriatriska avdelningen innebär att vi inte erbjuder multisjuka äldre den slutenvård som är bäst anpassad efter deras behov. Vi tror inte att någon skulle komma på tanken att frångå evidensbaserade arbetssätt inom andra medicinska specialiteter.

Vi förstår att pengar måste sparas och att arbetssätt behöver förändras. Det vi vänder oss emot är att besparingen ska slå så hårt mot de geriatriska patienterna. De flesta inser att kostnadsreduceringsförslaget knappast kommer att leda till förbättringar i vårdens innehåll.

Det vore klädsamt om våra folkvalda politiker kunde vara ärliga med det, istället för att beskylla oss i verksamheten för att vara obenägna att förändra arbetssätt.

Överläkare, specialistläkare och ST-läkare i geriatrik, Sundsvalls sjukhus:

Petra Meidell, Teresa Lunabba, Malin Westberg, Rasmus Jansson, Hanna Dahlgren, Artur Kaminski, Jan Söderlund, Eva Oskarsson, Hoda Carlsson, Marianne Englund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel