Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lämna inte över ansvaret till medborgarna att ta kompetenta och underbyggda beslut

Syftet är gott med S, V och C förslag till ökat medborgarinflytande, att makten utgår från folket är demokratins grundprincip. Men det finns komplikationer i hur detta ska gå till och ett ökat inflytande kanske inte får de effekter som önskas.

Den representativa demokratin, det vill säga att folket delegerar makten till politiker genom val, har många styrkor. Dels är alla medborgares röst lika mycket värd och alla får lägga en röst var på den företrädare som man vill ska företräda ens åsikter och intressen. Vidare har den representativa demokratin den fördelen att de flesta människor inte på daglig basis behöver syssla med politiska spörsmål och därmed kan fokusera på annat, exempelvis sitt arbete och privatliv. Politikernas kompetens kan också tänkas öka då de på heltid eller deltid kan lägga tid och kraft på att sätta sig in i komplexa frågor, något som den vanliga medborgaren inte har tid med.

En vidare aspekt är ansvarsutkrävningen som sker vid varje val. Har politikerna makt så är det också lätt för väljaren att utvärdera den föregående periodens valda politiker i huruvida löften, idéer med mera har infriats. Vid ökat medborgarinflytande blir detta ansvarsutkrävande mindre tydligt och politiker har inte längre hela ansvaret för den förda politiken.

Jag tror på det representativa demokratiska systemet, jag har tilltro till valda politiker (vad vore alternativet?) och jag uppmanar er politiker att stå fast för det ni tror på och er förmåga att leda och styra vår kommun.

Önskas ytterligare inmatning; ut och prata med medborgarna, gör undersökande enkäter och läs relevant och aktuell forskning. Men lämna inte över ansvaret till medborgarna att ta kompetenta och väl underbyggda beslut.

David Wissing, medborgare och gymnasielärare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel