Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Landsbygdsprogrammet säkrar kommundelarnas skolor

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

I den skolstrukturutredning som nu har lagts fram från barn- och utbildningsförvaltningen är tillgången på skolor i både stad och land säkerställd, tack vare det landsbygdsprogram som Centerpartiet tillsammans Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tagit fram.

Landsbygdsprogrammet garanterar våra kommundelar grundläggande kommunal service, och därför är skolorna i våra serviceorter, till exempel Liden, Indal och Stöde, undantagna i utredningen. Faktum är att det under de senaste fem åren investerats cirka 340 miljoner kronor på skolorna i våra serviceorter.

Att utveckla landsbygden handlar om att skapa förutsättningar för människor att bo och verka i våra kommundelar. Konkret innebär det att erbjuda grundläggande kommunal service (framför allt skola och äldreomsorg) och satsa på infrastruktur, boende och arbetsmarknad.

När det gäller infrastrukturen så har Centerpartiet och våra samarbetspartier under perioden 2015–2018 satsat 28 miljoner på ny vägbelysning på landsbygden och ytterligare 35 miljoner är avsatta för 2019–2023.

Centerpartiet har drivit på att satsa 100 miljoner på upprustning av den fysiska utemiljön i kommundelarna, och för utbyggnad av fiber på landet satsar vi 100 miljoner kr 2017–2020. Då har vi inte ens sammanfattat alla investeringar i bilvägar och gång- och cykelvägar.

När det gäller bostäder så byggs det mycket i hela Sundsvall. I våra kommundelar har Mitthem nu påbörjat sitt bygge av ett 30-tal lägenheter i Njurundabommen och i Matfors har vi pekat ut ett attraktivt område centralt för nya bostäder. Glädjande är även att en privat aktör efter årsskiftet ska bygga ett 30-tal lägenheter i Kvissleby.

Ett viktigt mål för oss är att skapa förutsättningar för tillväxt på landsbygden. Här ska nämnas bland annat den kommunala inköpsstrategin som delar upp offentliga upphandlingar i mindre delar, vilket möjliggör för små företag att konkurrera mot de stora om affärer med kommunen och det av kommunfullmäktige nyligen antagna "Näringslivspolitiska programmet" som ska förbättra företagsklimatet, vilket även var ett vallöfte från Centerpartiet i valet 2018.

Centerpartiet har tillsammans med S och V även beslutat att öka den kommunala närvaron i Indal och Liden. Det handlar bland annat om byggande av en idrottshall, omlokalisering av kommunala arbetsplatser, satsningar på utemiljö och särskilda satsningar genom Näringslivsbolaget för att utveckla näringslivet i Indal och Liden.

Slutligen vill jag påminna om att ett av Centerpartiets vallöften 2018 var att förbättra relationerna mellan kommunen och de fristående skolorna. Jag kan med glädje konstatera att vi nu på kort tid kommit väldigt långt i att förbättra samarbetet mellan kommunen och friskolorna. Sundsvalls barn och unga är vårt gemensamma ansvar, oavsett huvudman.

Hans Forsberg (C), ordförande för Centerpartiet Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel