Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Landsbygdsskolor behövs om även glesbygden ska leva

Artikel 139 av 140
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Nu har man i Sundsvalls kommun lagt ner ett antal mindre skolor på landsbygden. Man säger att hela landet ska leva, men det verkar mer som att hela staden ska leva – och det trångt.

Läste en artikel för en tid sedan – kan tyvärr inte ge någon källhänvisning eftersom jag inte riktigt kommer ihåg var jag läste det – men det beskrevs att i Tyskland gjorde man likadant. Man lade ner en massa landsbygdsskolor. Men man fick lov att starta upp dem igen eftersom man märkte att landsbygden utarmades när skolorna lades ner. Och gissa vad som hände? Jo folk flyttade tillbaka till landsbygden så de kunde ha sina barn i en mindre skola, och landsbygden levde upp igen.

Varför är det alltid de som bor på landsbygden som måste åka långa sträckor med buss varje dag – för att komma till en stor opersonlig skola där man troligen inte blir sedd dessutom?

Vänd på det och låt barn från stan åka till en mindre skola ute på landsbygden i stället. Då skulle landsbygden kunna leva upp igen och få den framtidstro som som de nu förlorat när skolorna lagt ner.

Sedan blir jag mer och mer negativ till det här med privata skolor. Varför ska de skattepengar jag betalar gå till att finansiera privata skolor? Vill man ha sitt barn i en privat skola så får man väl betala för det själv. (Varning för brandfackla...)

Men det gäller ju också att man i den kommunala skolan verkligen jobbar för att ha en bra kvalitet på undervisningen, att man törs ställa krav både på elever och lärare, att man jobbar tillsammans för att alla elever ska ses och få en så bra undervisning som möjligt från entusiasmerande och kunniga lärare.

Undrande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel