Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Landshövdingen: En annorlunda vår – vi bara måste klara detta tillsammans

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I kväll skulle jag ha stått på torget i Härnösand och hållit talet till våren till stadens valborgsfirare. En hyllning till ljuset, det skira gröna, livet som väcks i naturen och människor som kryper ur sina vintergömmor för att umgås. Jag skulle antagligen ha läst en liten dikt men även berört att våren kan vara en svår tid för många, med förväntningar och måsten. En tid då den psykiska ohälsan tenderar att växa sig starkare.

Nu blir det inget vårtal på torget, valborgsfirandena i länet och i Sverige är inställda och vi får inte träffas i större grupper för att tillsammans sjunga Längtan till landet och Vårvindar friska. Vi får hitta andra sätt att välkomna våren och vi kan ju ändå vara säkra på att våren kommer, naturen har sin gång trots coronakrisen. Jag har sett både blåsippor och vitsippor och i residensets trädgård kämpar liljekonvaljen för att ta sig upp ut jorden.

När jag läser om hur vardagen ser ut i andra länder, där samhällena helt stängts ner, där poliser patrullerar gatorna för att säkerställa att ingen sätter sig i parkernas gräs, där föräldrar arbetar hemma i skift för att kunna ta hand om sina barn och hjälpa dem med skolundervisning, när jag läser det blir jag ändå tacksam över den frihet vi har i Sverige. Jag kan bara föreställa mig vad den totala nedstängningen gör med människor och hur det påverkar deras hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Vi har en frihet i Sverige, men det är en frihet under ansvar. Nu när våren står för dörren och utelivet lockar måste vi vara ansvarsfulla tillsammans. En förutsättning för att smittan, sjukdomen och döden minimeras i vårt län. Krisen är långt ifrån över, i Västernorrland kommer hela våren och sannolikt också sommaren präglas av coronaviruset och dess effekter. Jag ser fortfarande människor som har svårt för 1,5 meters avståndet i butiker. Jag brukar vänligt men bestämt säga till och det kan Du också göra. Jag förstår studenternas stora besvikelse över att firandet inte blir som man planerat men mössan, betyget och kompisarna finns ju kvar, så håll ut!

Vi behöver inte överbefolka våra restauranger – vi kan köpa maten där och äta den på en annan vacker plats. Vi behöver inte träffa släkten – vi kan planera och drömma om vad vi ska hitta på när vi får träffa barnbarnen nästa gång. Vi kan ses i naturen, men ändå hålla avstånd och tänka oss för. Vi kan bjuda väninnan på kaffe utomhus. Vi bara måste vara uthålliga, uthålliga och solidariska. Frihet under ansvar handlar om att vi visar omtanke, värnar våra medmänniskor och de som är särskilt utsatta. Visst kan det kännas ensamt, men en tröst kan vara att vi är tillsammans i ensamheten.

Njut av vårsångerna och fågelsången, vitsipporna, blåsipporna och vårsolen. Längtan till landet, till resorna, umgänget och till livet som vi är vana att leva får fortsätta att vara en längtan ett tag till. Vi bara måste klara detta tillsammans.

Berit Högman, landshövding Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel