Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Landshövdingen: Jämställdhet leder till utveckling

Nu har jag varit landshövding i Västernorrland i snart ett år och har under detta år bland annat valt att fokusera kring frågan om jämställdhet. Varför det? Jo för att jag fortfarande ser att vi har en könsuppdelad arbetsmarknad vilket det leder till att kvinnor ofta får lägre lön och därmed även sämre pension. Vi kan fortfarande bli bättre på att dela på föräldraförsäkringen. Även i ohälsotalen visas ojämlikheten.  

Varför behöver vi fokusera på jämställdhet? Hela samhället tjänar på jämställdhet mellan kvinnor och män. Länsstyrelsen har ett särskilt uppdrag att jobba med jämställdhet, därför är dessa frågor även viktiga för mig som landshövding.  Sveriges övergripande jämställdhetspolitiska mål är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv.

Jag kan se en positiv utveckling vad gäller kvinnor i ledande positioner. Sedan 2002 har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat från 6,1 procent till 33,9 procent medan andelen kvinnor i ledning ökat från 11,1 procent till 23,2 procent. Av nyvalda ledamöter var 44,9 procent kvinnor. Men med samma förändringstakt som de senaste fem åren tar det 12 år innan styrelserna, och 24 år innan ledningarna, består av 50 procent kvinnor. (Källa Andra AP-fonden)

Jag vill lyfta att vi har en positiv utveckling i Västernorrland. 41 procent av länets aktiebolag har minst en kvinna i sin styrelse, där har vi ökat mest i landet. Även vad gäller samtliga styrelseplatser ligger Västernorrland i paritet med rikssnittet. Men endast 11 procent av alla VD-poster innehas av en kvinna.

Enligt senaste Allbrightrapporten ökar antalet vd-kvinnor mer än någonsin i Sverige. Under året har 15 nya vd-kvinnor äntrat börsen, en ökning på 65 procent sedan förra årets rapport. Effekterna av vd-kvinnor har genom åren lett till en markant ökning av kvinnor i ledningsgruppen. Redan i fjolårets Allbrightrapport gick det att se att vd-kvinnor snabbt påverkar hela ledningsgruppen. Dessa bolag har nu hela 47 procent kvinnor sina ledningsgrupper.

Jag har sett goda exempel när jag mött bolag i länet. För någon månad sedan träffades företrädare för skogsnäringen på residenset och fick bland annat ta del av Holmens jämställdhetsarbete. Domsjö Fabriker fick årets jämställdhetspris inom industrin 2018. Vi ser även kvinnor på flera av de högre chefsposterna på till exempel Östrandsfabriken. Det är viktigt att vi fortsätter jobba för jämställdhet vilket leder till ökad lönsamhet för företagen. Västernorrland behöver alltid fler och växande företag.

Berit Högman, landshövding Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel