Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Långsiktiga lösningar är att satsa på den egna vårdpersonalen

Artikel 8 av 8
Barnmorskor erbjuds rekordlön för sommarjobb
Visa alla artiklar

95 000 skattekronor plus resor och boende, trodde att det inte var sant när det kom ut i media. Nu har 15 barnmorskor fått 95 000 (skattekronor) i månaden + resor och boende. Men vad har barnmorskorna i Sundsvall och Örnsköldsvik fått? Avtalsenlig höjning som de årligen har rätt till men de är fortfarande bland de sämst betalda i landet. De har fått slita ännu mer i sommar tillsammans med dessa stafettbarnmorskor som inte hittar allt, kanske inte kan systemen, har fått vara handledare samtidigt som de ska utföra sitt jobb.

Nu kommer hösten, Örnsköldsvik har tappat två barnmorskor på grund av att de inte fick igenom lönekraven. Hur många fler kommer att säga upp sig? Eller bli sjukskrivna på grund av arbetsmiljön?

Majoriteten S, M, L, är det värt det? Slösa miljoner med skattemedel, tappa fler barnmorskor, fortsätta ge personalen en dålig arbetsmiljö och problemen med bemanningen kvarstår. Var det inte bättre att höja lönerna för ordinarie personal?

När jag tog upp detta på HSN, Hälso- och sjukvårdsnämnden, var Elina Backlund Arab (S) snabb att påpeka att politikerna inte skulle lägga sig i lönerna. Jag svarade henne att det är vi, vi är ytterst ansvariga arbetsgivare. Vi 77 ledamöter i regionen är ytterst ansvariga för skattemedlen, personalen och patienterna. Vi ska inte sitta vid förhandlingsbordet, men det är vi som bestämmer vart och hur SKL-medlen ska användas.

Vi folkvalda politiker bestämmer. Vi har fått folkets förtroende att förvalta skattemedlen på bästa sätt och folket vill inte att de slösas. De tror jag ingen vill oavsett vilket parti man röstar på. Varför ska prestige överta ert förnuft? Släpp prestigen och gör det som hela länet tjänar på, gör det som är bäst för vår egen personal och patienterna. Långsiktiga lösningar är att satsa på den egna personalen!

Jag undanber mig pajkastning och fokusförflyttning. Det enda jag och mitt parti vill är att göra det bästa för patienter och personalen och hoppas att ni kan dela de målet med oss i framtiden.

Carina Hellström, Vänsterpartiet Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel