Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Lärarförbundet Ånge: Vi prioriterade bort att besvara enkäten – påverkar placeringen i skolrankning

Efter att Ånges resultat i Bästa skolkommun blivit offentligt har det kommit frågor till oss på Lärarförbundet i Ånge. Vi beklagar att det inte var tydligt i resultatet att vi tillhörde de kommuner där man inte kunde dra några slutsatser av kategorien ”Kommunen som huvudman”, och vi har också framfört synpunkter om detta till Lärarförbundet centralt som skapat enkäten.

Inför den artikel som publicerades i Sundsvalls Tidning den 16 november svarade jag via mejl på tidningens frågor. Eftersom, tyvärr, inget av det kom med i artikeln vill jag på detta sätt dela informationen så att alla frågetecken ska kunna rätas ut, så att vi i Lärarförbundet Ånge tillsammans med kommunen och alla lärare ska kunna fortsätta vårt gemensamma arbete för att utveckla förskola och skola i Ånge kommun.

Mejl till ST 13/11:

"Ånge kommun placerar sig på 256:e plats i Lärarförbundets ranking i Bästa skolkommun. Vissa parametrar i rankingen bygger på uppgifter som vi lokalavdelningen skall besvara och skicka in (byggt på år 2019).

På grund av rådande coronapandemi med hög arbetsbelastning och brist på vikarier har vi inte kunnat avsätta den tid som vi egentligen har rätt till för vårt fackliga arbete i styrelsen. Vi fick prioritera och valde att sätta verksamheterna och våra medlemmars hälsa och behov i första hand och enkäten hann då ej besvaras i tid, precis som för flera andra lokalavdelningar. Det påverkar så klart vår placering.

Om vi bortser från placeringen gällande "Kommunen som huvudman" på 283:e plats, så är det viktigaste för oss som lokalavdelning att vi som vi anser, i grunden har ett bra samarbete med vår huvudman men som förstås kan utvecklas och förbättras.

Vi arbetar just nu tillsammans på ett nytt samverkansavtal som snart beräknas vara klart. Vi tänker att vi sedan tillsammans tar tag i de svagheter som framkom: Nämligen meritvärdet i åk 9, andel godkända elever, fullföljd gymnasieutbildning och utbildade lärare.

Vi behöver också säkerställa den tidsbrist, oro och höga arbetsbelastning som nu råder för våra medlemmar, nu i coronatider. Vi har god lärartäthet men ännu inte tillräckligt många legitimerade lärare. Detta ser vi också som en huvudfråga att arbeta vidare tillsammans med vår huvudman."

Carina Tolf, ordförande Lärarförbundet Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel