Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt Ånge få tillbaka Arbetsförmedlingen – eller låt oss bli pilotkommun

I vårbudgeten får Arbetsförmedlingen 330 miljoner i utökade anslag för att se till att uppdraget via regleringsbrevet för år 2020 kan uppfyllas. Detta för att säkerställa en fungerande verksamhet med likvärdig service i hela landet för arbetssökande och arbetsgivare.

Regeringen tillför dessutom 1,9 miljarder kronor som syftar till fler arbetsmarknadspolitiska insatser för arbetslösa som till exempel arbetsmarknadsutbildningar och andra arbetsmarknadspolitiska program.

Det är extra viktigt nu då samhället drabbas hårt i spåren av coronavirusets härjningar och fler behöver skriva in sig hos Arbetsförmedlingen.

Därutöver föreslås fler platser på yrkeshögskolan, yrkesvuxenutbildning och folkhögskola.

I det läge vi befinner oss i vet vi väldigt lite om morgondagen och det kan behövas ännu mer åtgärder längre fram. Det vi däremot vet, är att arbetsförmedlingen lämnat Ånge som därmed är den enda kommun tillsammans med Timrå i Västernorrland som inte har något arbetsförmedlingskontor.

Det är väldigt tråkigt då kommunens invånare haft ett mycket gott samarbete med Arbetsförmedlingen över tid och de har kunnat hjälpa och stötta de som haft behov av det.

Så för att kunna hjälpa i tider som dessa, för att kunna omsätta delar av de 1,9 miljarder kronor, behöver antingen Arbetsförmedlingen backa tillbaka och återupprätta kontoret i Ånge. Alternativet är att stötta Ånge kommun i att bli en pilotkommun i till att börja under två år. Då kan Ånge ta över myndighetsutövningen och hjälpen till våra invånare. Då behövs en regeländring i arbetsmarknadslagstiftningen för att kunna göra nödvändiga förändringar och det är bråttom.

Erik Lövgren, kommunstyrelsens ordförande Ånge kommun

Jan Filipsson, ordförande Socialdemokraterna Ånge kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel