Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt barnen få en lugn och trygg start på sin skolgång – rör inte de små skolorna

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Det går inte en dag utan att man ska bli upprörd över alla förslag och dumheter som sker i Sundsvalls kommun.

Det har kommit ett förslag, efter en skolstruktursutredning, att man ska lägga ner ett antal skolor i kommunen, bland annat Allsta skola.

Jag har läst utredningen och tittar man under "verksamhet" så står det bland annat: "Förvaltningen strävar efter ett F–9-perspektiv för att det skapar kontinuitet för elever och vårdnadshavare".

Har man pratat med elever och vårdnadshavare – eller vet förvaltningen vad som är bäst för elever och vårdnadshavare?

Det står inget om trygghet för eleven.

Det står vidare: "Det blir organisatoriska fördelar med tjänsteplanering och lokalförsörjning".

Det vill säga, enligt min tolkning, det finns för få lärare och personal. Om man centraliserar och gör större klasser, då kan man (ut)nyttja lärarna mer.

Det står även "skapar förtroende mot omgivningen". Vad menas med det? Vilken omgivning? Det ska väl ändå vara utifrån eleverna. Nyckeltal och delningstal i all ära (hur man nu kommit fram till dessa), vore det inte mer klädsamt att titta på vad elever och vårdnadshavare vill?

Det är så oerhört viktigt att våra barn får en lugn och trygg start på sin skolgång, vilket det blir i en mindre skola där chansen är större att de blir hörda och sedda. Tids nog kommer barnen till större skolor.

En av anledningarna till att vår familj flyttade till Allsta/Klingsta var just det att det fanns en mindre skola. Vi flyttade dit 1983 och våra fyra barn har gått i Allsta skola, vilket för oss har varit en stor fördel.

Min erfarenhet som polis i nästan 42 år är att de elever som gått på små skolor i mindre utsträckning hamnar snett i livet. Jag vet naturligtvis att andra faktorer även spelar roll.

När man ska bygga upp eller ändra på verksamheten så måste man, enligt min mening, börja från grunden (som när man bygger hus).

Mitt förslag är att lägga utredningen i en byrålåda (undrar vad den kostat) och istället titta över verksamheten i kommunhuset. Hur mycket har det utökats med chefer, HR-avdelningar, kommunikationsavdelningar, med mera? Vad kostar detta jämfört med skolverksamheten?

Man får aldrig tulla på skola, sjukvård och äldreomsorg.

Mitt krav är att låta Allsta skola, tillsammans med övriga skolor, få vara kvar.

Carina Ytterström, förbannad kommunmedborgare, 63 år, pensionär och fd polis, boende i Klingsta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel