Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt Lidens hälsocentral fortsätta arbeta med sina listade patienter – ta inte beslut utan konsekvensanalys

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Öppet brev till samtliga ledamöter i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland.

Under hösten har det cirkulerat förslag om att förändra Lidens hälsocentral från en egen fristående hälsocentral till en filial/sammanslagning med Granlo hälsocentral under dess ledning.

Två möten har hållits i Liden och ett tredje i Indal, det har varit ett stort engagemang med en stor uppslutning, omkring en femtedel av lokalbefolkningen har deltagit.

De svar och förklaringar till åtgärder som representanter från tjänstemän och politiker levererat, har inte på något vis accepterats som godtagbara svar. Tjänstemännen och politikerna har inte kunnat förklara varför denna åtgärd är nödvändig. Att det skulle vara en besparing förnekas bestämt.

Lidens hälsocentral servar ett stort geografiskt område som gränsar till Ragunda, Ånge och Timrå kommuner. Vi som bor i området motsätter oss den förändring som politiker och tjänstemän avser att göra; att göra Lidens hälsocentral till en filial eller genomföra en sammanslagning med Granlo hälsocentral.

I dag sker det ett samarbete med Granlo och andra hälsocentraler, låt det fortsätta så!

Ni planerar att minska på läkartider, är det för att öka patientsäkerheten eller är det en besparing? Vi är helt övertygade om att det är det första steget mot en nedläggning av hälsocentralen.

Lidens hälsocentral har haft höga betyg inom regionen flera år vid upprepade patientmätningar. De är inte alltid den stora hälsocentralen som är den bästa och ger högst kvalitet. Det vet vi alla.

Lidens hälsocentral har hög vårdtyngd med många äldre och multisjuka. Då väljer ni att dessa ska åka till en hälsocentral mellan fem och sju mil bort, enkel resa. Hur kan ni anse att ni ökar patientsäkerheten då dessa patienter tvingas till dessa resor?

Visste ni att Lidens HC har få besök på akutmottagning och primärvårdsjouren (PVJ)?

Vid det tredje mötet på initiativ av oss boende i Indal/Liden/Holm som hölls i Indal inför ett fullsatt Häreborg, medgav de politiker som fanns på plats, Lena Asplund (M), Elina Arab (S) och Camilla Nilsson (L) att den utredning som ligger till grund för kommande beslut inte innehöll någon konsekvensanalys.

Hur kan ni då gå till beslut?

Förtroendevalda, för att era beslut ska vara rättssäkra och fattade på riktiga demokratiska grunder kräver vi att ni ser över er så kallade Regelbok, regionens rättesnöre, där ni i er vision för 2020–2022 talar om en trygg, jämlik och nära vård. Den visionen stämmer illa med det förslag till beslut som nu ligger på ert bord.

Kan ni som politiker verkligen fatta avgörande beslut utan att ställa er frågan - vad får detta för konsekvenser?

Ge Lidens hälsocentral möjlighet att fortsätta att arbeta med sina listade patienter, som en egen hälsocentral. Lika vård för alla, stad som glesbygd.

Arbetsgruppen Rädda Lidens hälsocentral:

Carin Backman Eriksson, Lotta Evrung, Lennart Henriksson, Viktoria Melin Furberg, Lotta Norberg och Hans Olov Sandström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel