Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt oss slippa försäkringskassans omänskliga regler – långtidssjuka kämpar mot alla odds

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av en. Blir inte längre förvånad, men ledsen och arg å andras vägnar. Hur många ska få fara illa av försäkringskassans beslut? Hur kommer det sig att man kan sätta sig över läkares bedömningar? Hur kan man ta beslut om vad någon klarar av utan att ha pratat med personen själv?

Vissa personer gör många olika besök i vården och skickar in flera kompletterande intyg, utan att försäkringskassans beslut ändras, däremot blir de bara sjukare av den oförståelse de bemöts med. Sjukersättning får de ju ingen, tydligen ska de kunna betala mediciner, sjukvårdsbesök och andra livsnödvändiga utgifter, som mat och hyra, med luft.

Lyckas du som person tillfriskna så pass att du kan återgå till jobbet men inte kommer upp i full förmåga tillräckligt fort, det vill säga 100 procent, ja, då kommer ett beslut om att du kan det med ett enklare jobb. Hur kan man veta vad som är ett enklare arbete för någon annan som man inte träffat? För så vitt jag vet så är vi alla olika. Det som är lätt för någon kan vara svårt för någon annan.

Ja, vi är alla olika och unika, var och en med sin förmåga till läkning då oturen varit framme.

Låt oss i framtiden slippa försäkringskassans omänskliga beslut där sjukpenningen inte längre fungerar som den försäkring den var tänkt att vara.

De personer som jag känner till vill alla inget hellre än att få må så bra att de kan jobba. De kämpar mot många odds, inte bara med sin sjukskrivningsorsak utan har även ekonomisk oro och känslan av att inte duga om de går till arbetsförmedlingen. För tyvärr kan de inte hitta lämpliga jobb så lätt.

Vi har politiker som säger det ska löna sig att arbeta, klarar man inte heltid så kanske man kan jobba halvtid. Det låter ju bra och många kan mycket väl tänka sig det, men tydligen inte försäkringskassan och arbetsgivarna.

Jag har också fått höra om arbetsgivare som kränker och diskriminerar på olika sätt. Fackliga företrädare som kämpar i motvind och säger att arbetsmiljölagen är en tandlös tiger.

Så en uppmaning till alla våra politiker: Se till att vi får en arbetsmiljölag med straffsatser. För alla som kommer tillbaka efter sjukskrivning ska ha en rehabiliteringsplan. Ingen ska behöva bli illa behandlad för att de inte orkar tillbaka till 100 procent och få höra kränkande uttalanden på grund av deltidssjukskrivning, eller bli tvingad till att ta en tidigare pension eller bli avskedad på falska grunder bara för att man haft oturen och blivit sjuk.

Ett tips är att se vad som står i andra länders lagar. Till exempel den norska. För ska det vara så att det ska löna sig att arbeta och att vi måste jobba längre innan vi går i pension, ja då ska ju förutsättningarna finnas även för den som har oturen att bli sjuk.

Hoppas att framöver få höra om chefer och HR-personer som värdesätter och stöttar sina medarbetare. Klara de inte det ska de inte ha sådana jobb. För att sparka på den som redan ligger ner är väldigt fegt.

Bedrövad medmänniska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel