Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt regionen styra och samordna privat vård under coronakrisen

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

De borgerliga partiernas mantra att "valfrihet ska komma först" har lett till att man öppnat upp hälso- och sjukvården för privata vårdgivare. Det har lett till en ojämlik vård där människor i mer välbärgade områden har större tillgång till vård och patienter med privata sjukvårdsförsäkringar kan köpa sig före köer.

Så här ett par veckor in i "coronakrisen" kan vi konstatera att det nu finns en bred enighet från vänster till höger om att vården nog ändå gör sig bäst i det offentliga. Det är ingen som nu säger att valfriheten ska rädda oss, eller att vi borde privatisera mer utav vården. Alla inser att det är en stark offentlig välfärd som kan garantera att alla människor får vård när man så behöver.

För att regionerna ska ha större möjligheter att använda de personella resurser, lokaler och materiell som finns i respektive län har Vänsterpartiet nationellt lyft frågan om att regionerna under krisen ska kunna styra den privata vården:

"Därför vill vi att regionerna ska kunna samordna och vid behov styra vården i sina områden under den tid som coronasmittan sätter press på vården. Detta innefattar då också de privata vårdgivare som regionerna har avtal med. Om de trots allt inte vill vara med och samarbeta, måste den offentliga vården ges möjligheten att bestämma hur den privata vårdens resurser ska användas för att möta krisen", skriver Jonas Sjöstedt i en debattartikel i Aftonbladet 26/3.

I Västernorrland har vi framför allt privata vårdcentraler, vissa privata läkarmottagningar och specialistläkarhuset i Sundsvall. Vi är övertygade om att de flesta privata aktörer också vill hjälpa till och vi vet att samverkan sker redan idag, vilket är jättebra. I den kris vi står inför är det dock viktigt att regionen ges möjlighet att samordna och styra över all tillgänglig vård i länet. Det ger oss bäst möjlighet att klara av coronakrisen.

När den här krisen är över kommer det också finnas fler frågor att ställa oss om hur vi ska dimensionera vården. Det "just in time"-system som finns för leverans av varor är uppenbarligen inte tillräckligt, vi behöver ha egna lager utav sjukvårdsmateriel. Vi behöver också fråga oss om dimensioneringen av vården utifrån snittet på antalet patienter är tillräckligt eller om det behöver finnas mer höjd för olika typer utav kriser och även normala influensatoppar.

Efter krisen bör vi också fundera på hur vi värderar vår personal. All vår personal gör nu ovärderliga insatser och detta bör vi och ni komma ihåg inte bara här och nu utan också i framtiden.

Nina Orefjärd (V), gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Isabell Mixter (V), ledamot i regionstyrelsen Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel